Uniek: minister afrekenen op verleden als Kamerlid

Delen:

Beeld bij Klaas en ArdEen minister en een staatssecretaris die worden afgerekend op wat ze als Kamerlid hebben gedaan. Dat is nooit eerder voorgekomen in de Nederlandse parlementaire historie. Het overkwam minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff op woensdag 16 december toen de Tweede Kamer hun ter verantwoording riep omdat ze hun partijgenoot Ivo Opstelten hebben geholpen bij het opstellen van een persbericht over de Teeven-deal. Uiteindelijk mondde de kritiek uit in een motie van afkeuring die bijna door de hele oppositie werd gesteund.

‘Een unieke gang van zaken’ noemt historicus dr. Bert van den Braak het feit dat Van der Steur en Dijkhoff zich als bewindspersoon op Veiligheid en Justitie moesten verantwoorden voor handelingen uit hun parlementaire verleden. “Normaal wordt een Kamerlid gecorrigeerd door de eigen fractie,” zegt Van den Braak, die is verbonden aan het Parlementair Documentatie Centrum. “Maar dat kon nu niet meer.” Hij noemt de kritische houding van de oppositie tegenover het tweetal ‘begrijpelijk’. “De Kamer vraagt zich uiteraard af: wat wisten jullie nou eigenlijk?”

Hoogleraar staatsrecht Aalt Willem Heringa (Universiteit Maastricht) noemt  het aanpakken van het duo ‘een interessant omweggetje’ omdat de Kamer via de ministeriële verantwoordelijkheid een ex-collega op het matje roept. “De Kamer was boos over hoe ze destijds is geïnformeerd. En dat daar twee Kamerleden uit hun midden bij betrokken waren.”

Heringa bestempelt de bemoeienis van Van der Steur en Dijkhoff met het persbericht als een ingewikkelde vermenging van rollen. Dat de Kamer de bewindslieden daarop afrekende, ligt voor de hand, vindt Heringa. “De zoektocht van de Kamer ging over de betrouwbaarheid van de informatie die Kamer had gekregen. Dat is een centraal gegeven in dit debat, en daarin speelde het persbericht een rol. Het is logisch dat je je als Kamer afvraagt of dit de manier is waarop we een land moeten regeren, of dit de goede mensen zijn op die plekken. Daarin speelt ook rol wat je in een vorig leven hebt gedaan. Want het vorige leven neem je mee, hè, dat zie ook aan Fred Teeven.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven