Juridisch nieuws

UvA-congres over de rechtspositie van de sporter

Beeld: Depositphotos

De rechtspositie van de sporter, dat is het centrale thema van deze editie van het Congres Sportrecht van de UvA, dat op 23 mei plaatsvindt. Het onderwerp wordt belicht vanuit het Europese en het Nederlandse perspectief. Ook staat een panel op het programma met de stakeholders in het internationale voetbal over de de nieuwe FIFA reglementen.

In zijn keynote speech, waarmee het congres wordt afgetrapt, bespreekt professor Richard Parrish van Edge Hill University de rechtspositie van de sporter op Europees niveau aan de hand van recente ontwikkelingen. De Europese Commissie oordeelde recent dat regels van sportorganisaties, die inhouden dat atleten (tot levenslang) geschorst kunnen worden bij deelname aan niet-geautoriseerde evenementen, in strijd zijn met het Europees mededingingsrecht. Wat die uitspraak voor gevolgen heeft voor topsporters, zal Parrish toelichten.

Aan Guido Hahn van de Erasmus School of Law de taak om het nationale perspectief te belichten en in te gaan op de relevante ontwikkelingen in het nationale sportrecht. Oud-Olympier Chiel Warners en Matthew Graham, werkzaam voor Legal & Player Affairs bij de World Players Association, zullen vanuit hun ervaring in de praktijk een beeld schetsen van vertegenwoordiging van de belangen van sporters op nationaal en internationaal niveau.

Voor het congres zijn tevens stakeholders in het internationale voetbal uitgenodigd, om te spreken over de nieuwe FIFA reglementen. Eind vorig jaar bereikten FIFPro en FIFA een akkoord waarbij werd afgesproken dat de FIFA Regulations on the Status and Transfer of Players (RSTP) ingrijpend gewijzigd zullen worden. Frans de Weger, advocaat en Arbiter bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) zal de voorgeschiedenis omtrent de huidige regelgeving schetsen, waarna een panel met experts, bestaande uit Serge Rossmeisl, directeur Federatie van Betaald Voetbal Organisaties, Roy Vermeer, Legal Director FIFPro Europe, Matthijs Withagen, Legal Counsel FIFA en Daan de Jong, Legal Counsel European Club Association in discussie zal gaan over de aankomende wijzigingen.

Het congres vindt op 23 mei plaats in Roeterseiland Gebouw A, zaal A3.15, aan de Nieuwe Achtergracht 166 in Amsterdam, en duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

Kosten voor deelname zijn 385,00 euro. Deelnemers ontvangen bij aanvang van het congres gratis het boek Capita Sportrecht van Steven Jellinghaus & Guido Hahn. De UvA kan aan deelnemende Nederlandse advocaten het programma en een bewijs van deelname verstrekken in verband met PO-punten (NOVA). Deelname staat voor 3 punten.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures
Mercedes-Benz – Mercedes Business Solutions (Rectangle)