UvA krijgt vier miljoen uit vermogen advocate

Delen:

Trudie Vervoort 2

Trudie Vervoort

Het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) krijgt via een nalatenschap een vermogen van vier miljoen euro. Het geld is afkomstig van Julia Adolfs, de eerste vrouwelijke advocaat in Nederlands-Indië. Het is volgens directeur Carolyn Wever van het AUF het grootste bedrag dat ooit door een particulier is nagelaten aan een Nederlands universiteitsfonds.

Het enorme bedrag is in 2015 bij testament nagelaten door Trudie Vervoort-Jaarsma (1929-2015), de dochter van Julia Adolfs, en alumnus van de universiteit. Met de schenking, verdeeld over twee fondsen, eert zij niet alleen haar moeder Julia maar ook haar dochter Madeleine Vervoort, die in 2010 op 48-jarige leeftijd overleed. De gift is bedoeld voor beurzen aan studenten en promovendi. Wetenschappelijk onderzoek bij de juridische faculteit wordt daarbij nadrukkelijk genoemd.

Julia Adolfs

Julia Adolfs

Trudie Vervoort-Jaarsma was de dochter van Sytze Jaarsma. Hij was de zoon van een Friese herenboer die zich als advocaat vestigde in Soerabaja (Nederlands-Indië). Jaarsma trouwde met Julia Adolfs, afkomstig uit een gemengd Nederlands-Indisch huwelijk. Hoewel studeren in dagen voor een vrouw eigenlijk niet was weggelegd, kreeg Julia het toch voor elkaar om contact te leggen met familie in Nederland en daar onderdak te krijgen als studente. In Leiden voltooide zij haar rechtenstudie. Terug in haar geboorteland werd ze advocaat. Haar man was vooral een studeerkamergeleerde, maar Julia trad naar buiten en vergaarde een groot vermogen dat ze onder meer belegde in vastgoed. In 1961 keerde ze terug naar Nederland.

Julia had drie dochters, onder wie Trudie die psychologie studeerde aan de Universiteit Amsterdam. Uit haar huwelijk met de reclamepsycholoog Elie Vervoort is haar dochter Madeleine Julie geboren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven