Valt Advocatenorde uiteen?

Willem BekkersAlgemeen deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten sluit niet uit dat de Orde in de toekomst zal moeten worden opgesplitst vanwege de grote interne verschillen die er bestaan binnen de Orde. Bekkers zei dit tijdens de vergadering van de Algemene Raad en het College van Afgevaardigden (CvA) gisteren in Den Bosch. Bekkers sprak in dit verband van een ‘cri de coeur’. "Ik hecht sterk aan één gezamenlijke organisatie, maar het is zeker niet zo dat ik ten koste van alles iedereen onder één dak wil houden. Het is niet aan mij om dat te beslissen. Dat moeten de 15.000 advocaten in dit land uitmaken."

De opmerking van Bekkers werd gemaakt tijdens de behandeling van het beleidsplan 2009. De al enige tijd heersende tegenstelling tussen de belangen van de verschillende soorten kantoren kwam weer eens aan de orde tijdens deze vergadering (Bekkers: "Ik versimpel het maar even als de tegenstelling tussen de Zuidas en de sociale advocatuur").

In de algemene beschouwingen over het beleidsplan leverde met name de Leidse advocaat Van Win namens de Haagse balie scherpe kritiek op het volgens hem reactieve, versimplificeerde en te defensieve karakter van het beleidsplan. Volgens Van Win (van ‘Jip en Janneketaal’ taal sprak) wordt er op een te simpele manier gecommuniceerd over de waarden van de advocatuur en wordt uitgegaan van veronderstellingen over oordelen in de samenleving die op niets zijn gebaseerd. Ook de Bredase deken Hertoghs, die zijn laatste bijdrage leverde als lid van het CvA, maakte zoals gebruikelijk van zijn hart geen moordkuil. "Ik denk dat we soms te veel de nadruk leggen op het belang van een goede sfeer. Als we elkaar niet sparen in het debat, betekent dat toch niet meteen dat we de pest aan elkaar hebben?"

De vergadering sprak kort over de democratie binnen de Orde. Hiermee wordt gedoeld op de relatie tussen de Algemene Raad als dagelijks bestuur en het College van Afgevaardigden als parlement. De Algemene Raad vindt dat het College niet representatief genoeg is samengesteld, dit niet tot grote vreugde van het College dat zich, zo herhaalde de Haagse deken Lineke Bruins nog maar weer, onvoldoende serieus vindt genomen. De discussie werd uiteindelijk niet afgemaakt. In de volgende vergadering, begin december, moet het beleidsplan worden vastgesteld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven