Van den Emster: prestaties rechtspraak eenzijdig belicht

Delen:

De prestaties van de rechtspraak worden eenzijdig belicht. Dat stelt Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in een reactie op het deze week verschenen rapport ‘Waar voor ons belastinggeld?’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). In het rapport concludeert het SCP dat de rechtspraak, het onderwijs en diverse andere maatschappelijke sectoren weinig extra gepresteerd hebben als je kijkt naar de grote investeringen in deze sectoren in de periode 1995 – 2010. In de rechtspraak stegen de kosten veel harder dan het aantal rechtszaken, becijfert het SCP.

Toegewijd gewerkt

Deze rekenmethode is niet volledig en doet geen recht aan de prestaties in de sector, stelt de Raad voor de rechtspraak in een reactie. “Rechtszaken zijn complexer geworden, dan vind ik het positief dat de productiviteit al jarenlang gelijk is gebleven”, zegt Van den Emster. “Dat past ook bij mijn beleving; welk gerecht ik ook bezoek, overal zie ik dat er hard en toegewijd wordt gewerkt.” Van den Emster wijst ook op de positieve resultaten van het klantwaarderingsonderzoek van 2010. Daaruit blijkt dat de burgers en professionals die in aanraking komen met de rechtspraak in ruime meerderheid tevreden zijn.

Meten kwaliteit

De SCP-onderzoekers hebben volgens de Raad te weinig aandacht voor de gestegen kwaliteit van de rechtspraak. Het begrip kwaliteit is te beperkt gemeten waardoor het rapport weinig oog heeft voor de geboekte resultaten op het gebied van onder meer doorlooptijden en permanente educatie. “Niettemin geeft het SCP-rapport aanleiding om kritisch te blijven kijken naar hoe het arbeidsproces is ingericht”, aldus Van den Emster. “We zullen het rapport dan ook serieus bekijken.” (bron: Raad voor de rechtspraak)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven