Van Gerven (KNB): Salaris notaris onacceptabel laag

Delen:

Het gemiddelde inkomen van de notaris ligt op dit moment op een onacceptabel laag niveau. Dat zei Ruud van Gerven, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), tijdens het wetenschappelijke jaarcongres van de KNB afgelopen vrijdag. “Het water staat bij velen tot aan de lippen.”

De kantoorresultaten van notarissen blijken opnieuw een dieptepunt bereikt te hebben. De nieuwe halfjaarcijfers wijzen op een gemiddeld resultaat dat fors lager ligt dan dat van 2011. De gemiddelde omzet is in 2012 ten opzichte van vorig jaar met ongeveer tien procent gedaald. Dit heeft geleid tot een inkomensdaling voor de gemiddelde notaris van 40 procent. Die omzetdaling komt met name door de teruglopende vastgoed- en ondernemingspraktijk.

Van Gerven: “Tot voor kort dachten we nog dat we het dieptepunt bereikt hadden, maar niets blijkt minder waar. Voor veel kantoren is de grens allang bereikt. Het gemiddelde inkomen van de notarissen ligt thans op een onacceptabel laag niveau. Alle mogelijke bezuinigingsronden ten spijt staat het water bij velen tot aan de lippen.”

Zestien procent van de notarissen draait dit jaar tot nu toe met verlies. Vorig jaar was dat nog twaalf procent. Van Gerven noemt het opvallend dat zowel de grotere als meer gespecialiseerde kantoren relatief aanzienlijk betere cijfers kunnen tonen dan de solitaire en meer generalistisch werkende kantoren.

Concluderend zei Van Gerven hierover: “Redenen genoeg voor het bestuur om daar, waar het echt niet anders kan, te helpen met het afbouwen van de activiteiten.” Hij vervolgt: “Verder zal de KNB er alles aan doen kantoren te stimuleren om met elkaar te gaan samenwerken, te specialiseren en te innoveren. Die drie woorden vormen de sleutel tot een mogelijke oplossing.”

Klik voor de gehele toespraak hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven