Van harte: Van Benthem & Keulen tachtig

Mr. viert in september 2020 het feit dat vijftien jaar geleden het eerste nummer van het magazine verscheen. In deze rubriek aandacht voor andere jubilarissen. Deze keer het Utrechtse Van Benthem & Keulen, advocaten | notariaat. Directeur Johan Koggink beantwoordt een aantal vragen over het tachtigjarige kantoor.

Delen:

Van harte: Van Benthem & Keulen tachtig jaar
beeld: Depositphotos

Naam kantoor: Van Benthem & Keulen, advocaten | notariaat

Opgericht in: 1940

Namen oprichters: H.C.A. van Benthem en F.B. Keulen

Aantal fee-earners nu: 85

Van harte: Van Benthem & Keulen tachtig jaar
H.C.A. van Benthem en F.B. Keulen

Met welke ambities is het kantoor opgericht? In de tijd van oprichting en ook de tijd daarna was Van Benthem & Keulen een breed generalistisch kantoor met een lokale focus. In die had je nog geen specialisaties. De ambitie van Van Benthem & Keulen was om het vak van advocaat op hoog niveau uit te oefenen en die ambitie is tot op de dag van vandaag in ons DNA verankerd.

Wat is daarvan terechtgekomen en hoe zijn die ambities in de loop der tijd veranderd? In de loop der jaren is de advocatuur veranderd en zijn er specialisaties gekomen. Van Benthem & Keulen heeft hierop ingespeeld. Van een breed, generalistisch kantoor zijn we gaan bewegen naar een gespecialiseerd kantoor dat fullservice cliënten kan bedienen. Onze advocaten zijn daarom gespecialiseerde advocaten die multidisciplinair werken. Tegelijkertijd is de focus ook komen te liggen op een nationaal (in plaats van lokaal) kantoor en worden we ook steeds actiever in een internationaal netwerk (SCG Legal). Verder zijn wij gespecialiseerd in sectoren zoals retail en zorg. En sinds 2008 heeft Van Benthem & Keulen behalve advocatuur ook notariaat in huis.

Johan Koggink
Johan Koggink

Wat was het belangrijkste moment in het bestaan van uw kantoor? Het belangrijkste moment speelde zich af eind jaren negentig van de vorige eeuw. VBK was toen in gesprek met Ernst & Young om te fuseren. Op het laatste moment hebben wij ervan afgezien en besloten om als kantoor zelfstandig verder te gaan. Dit was toen een moeilijke beslissing; ik heb er persoonlijk ook nog de naweeën van heb meegemaakt in de jaren na de eeuwwisseling, want zo’n beslissing laat toch littekens achter. Maar zie waar we nu staan. Wij zijn blij dat toen die keuze is gemaakt.

Wat was het hoogtepunt in het bestaan? Er zijn best veel hoogtepunten. Het winnen van twee Computable awards voor onze legal tech tools bijvoorbeeld. Maar als we echt moeten kiezen dan is het hoogtepunt de nummer 1 positie in de MT1000 afgelopen december (2019). Voor ons was dit een kroon op het werk. Jarenlang hebben wij vanuit de visie en ambitie ‘de beste juridische dienstverlener te willen zijn in de perceptie van de cliënt en de markt’ gewerkt. Deze nummer 1 positie laat zien dat onze inspanningen worden beloond. Onze cliënten waarderen onze dienstverlening.   

En wat het dieptepunt? Het overlijden van een aantal kantoorgenoten op jonge leeftijd. Wij zijn een hecht team, dus dit hakt er behoorlijk in bij onze mensen. Persoonlijk heeft het mij ook geraakt, omdat ik in de afwikkeling van zaken met de familieleden van de overleden kantoorgenoot met hun persoonlijke verdriet werd geconfronteerd.

Wat zijn de plannen en verwachtingen? Wij hebben net ons nieuwe communicatieconcept ‘Wij maken legal’ geïntroduceerd. Met dit concept willen we vertellen hoe wij (de medewerkers van VBK) met elkaar invulling geven aan legal. Enerzijds is het een inspiratie voor onze mensen en toekomstige medewerkers. Legal verandert en jij speelt daar een rol in door samen met jouw collega’s invulling te geven aan vernieuwen en veranderen van legal. Anderzijds willen we met ‘wij maken’ laten zien dat de cliënt bij ons centraal staat. Wij denken continu na en zijn bezig met het bieden van de service en dienstverlening die cliënten wensen en eisen van een juridische dienstverlener.

Hoe wordt het jubileum gevierd?  Door corona is een feest zoals wij dat graag willen vieren met onze cliënten, relaties en medewerkers niet gepast. Wij hebben er daarom voor gekozen dit jaar niets te doen. We schuiven het feest vooruit.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven