Veel burenruzies zijn goed nieuws voor rechtsbijstandsverzekeraars

Delen:

22 juli BurenruziesEén op de vier Nederlanders heeft wel eens ruzie met de buren. De meeste burenruzies vinden plaats in Noord- en Zuid-Holland, de minste in Zeeland. De meeste burenruzies ontstaan door overlast door muziek. Dat becijferde de dienstverlener Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum (R.I.C.), dat onder ruim 2100 respondenten is gehouden in het tweede kwartaal van 2016.

Als buren ruzie krijgen, ligt dat in 51 procent van de gevallen doordat de een zich stoort aan (te harde) muziek van de ander, zo blijkt uit het onderzoek van het R.I.C. Ook kinderen zijn een bron van ergernis (19 procent), gevolgd door verbouwingen (11 procent), overhangend groen (7 procent), huisdieren (5 procent) en rookoverlast van barbecues (3 procent). Daarnaast zorgen gedoe over het recht van overpad, privacyschending, erfscheiding en parkeeroverlast tot conflicten.

Een kwart van de burenruzies vindt plaats in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland (19 procent) en Gelderland (13 procent). Dat de Randstad hoog scoort heeft mogelijk te maken met de hoge bevolkingsdichtheid. De provincies Zeeland (2 procent) en Flevoland (2,5 procent) blijken de meest vredelievende provincies te zijn.

Dat laatste herkent advocaat Ruud Hilberts wel. “Ik kom uit het zuiden van het land en daar maken buren minder ruzie. Hier in Amsterdam, waar ik kantoor houd, is dat veel meer. Mensen stellen zich niet eens aan de buren voor als ze ergens komen te wonen. En ze zijn wat mondiger.” De meeste burenruzies die Hilberts behandelt gaan over erfdienstbaarheden en erfgrenskwesties. “Muziekoverlast ook wel, maar dat is een heilloze weg. Maar die zaken worden doorgaans weggesnoept door de rechtsbijstandsverzekeraars.”

Volgens Simon den Hollander, hoofdredacteur van het R.I.C., bieden verzekeraars als DAS en ARAG direct vergoeding in de basisdekking voor ruzie met de buren. “De mediation-dekking is in ieder geval van kracht bij DAS (burengeschillen) en ARAG (overhangende takken, erfgrens kwesties en schade door verbouwing). De meeste verzekeraars, zoals Nationale Nederlanden en Univé, bieden uitsluitend vergoeding vanuit een aanvullende dekking.” Den Hollander vermoedt dat mensen vaak kiezen voor een extra dekking voor burenruzies, maar concrete cijfers ontbreken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven