Veel geld voor hoger beroep ‘blokkeer-Friezen’

Delen:

Foto: Pixabay

De doneeractie voor de veroordeelde ‘blokkeer-Friezen’ heeft al veel meer geld opgeleverd dan het hoger beroep zal gaan kosten. Dat berekende het Dagblad van het Noorden.

Ruim negenduizend mensen hebben al gedoneerd om het hoger beroep tegen de blokkeer-Friezen mogelijk te maken. Op dit moment zit er ruim 175 duizend euro in de pot.

Op het moment dat de zaak voor de rechtbank kwam, was er al 43 duizend euro beschikbaar. Na aftrek van wat de organisatie ‘transactiekosten’ noemt, was er 39 duizend euro beschikbaar voor de verdediging van de 34 verdachten. Zij kozen ervoor om te worden bijgestaan door Anker & Anker; één verdachte nam een andere advocaat. Volgens de organisatie ging het om 34 dagvaardingen van elk vijftien à twintig pagina’s, ‘die allemaal anders waren’. Per verdachte was er dus 1200 euro voorhanden. Anker & Anker zou een half jaar met de zaak bezig zijn geweest.

Dat bedrag is nu opgesoupeerd. Dat was de reden dat er een nieuwe inzamelactie werd gestart, die tot nu toe 175 duizend euro heeft opgeleverd. Het advocatenkantoor laat weten zelf niet bij de actie betrokken te zijn. “Het is een spontane – goed lopende – actie van een betrokken burger.” Maar ook: “In eerste aanleg bij de rechtbank in Leeuwarden tot dusver hebben we bij lange na niet onze werkzaamheden vergoed gekregen. We hebben echter al in een vroeg stadium de afspraak gemaakt dat we doorgaan met de rechtsbijstand aan al onze cliënten, los van de vraag of het fonds toereikend was. We zijn en blijven een kantoor met een sociaal gezicht.”

Hoewel er formeel nog geen hoger beroep is ingesteld, zijn de kosten daarvoor al ruimschoots gedekt. Verwacht wordt dat de blokkeer-Friezen opnieuw Tjalling van de Goot en Willem Anker gaan inschakelen. Rob Geene (deken in Noord-Nederland) laat in die krant weten dat de hoger beroepszaak zo’n honderd uur werk gaat kosten, ‘dus maximaal 30 duizend euro’ aan declaraties van de advocaten.

Die opmerking stoort Anker & Anker. “Wat ons verbaast is dat mr. Geene zich (…) uitlaat in deze kwestie zonder het dossier te kennen. Hij realiseert zich kennelijk niet dat het gaat om 33 cliënten en een juridisch (zeer) complexe zaak in een meerdaags proces.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven