Veel uitspraken bestuursrechters niet op rechtspraak.nl en Porta Iuris

Te vaak zijn uitspraken van rechtbanken, waartegen een bestuursorgaan hoger beroep instelt, niet gepubliceerd. Onderzoekers ontdekten dat deze vaak niet te vinden zijn op rechtspraak.nl en ook niet op Porta Iuris, het databestand van de Rechtspraak.

Delen:

Veel uitspraken bestuursrechters niet op rechtspraak.nl en Porta Iuris - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Het is niet bepaald goed gesteld met de informatiehuishouding van de Rechtspraak, laat hoogleraar bestuursrecht Bert Marseille (Rijksuniversiteit Groningen) weten. Samen met universitair docent Marc Wever en student Rowan Sikkema onderzocht hij het procedeergedrag van de overheid. Ze waren onder meer geïnteresseerd in uitspraken van rechtbanken waartegen bestuursorganen hoger beroep hebben ingesteld. Ze bekeken 120 recente uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en evenveel van de Centrale Raad van Beroep. Op basis daarvan wilden zij de onderliggende rechtbankuitspraken vinden.

Onvindbaar

Bert Marseille, in een bericht op LinkedIn: “Het leek ons voor de hand te liggen dat elke rechtbankuitspraak waartegen hoger beroep wordt ingesteld, zeker als dat gebeurt door het bestuursorgaan, op rechtspraak.nl wordt gepubliceerd. Dat is niet het geval. Van de 240 rechtbankuitspraken waar wij voor ons onderzoek naar op zoek waren, was 38 procent niet op rechtspraak.nl te vinden.” Van de 240 uitspraken was 29 procent niet op rechtspraak.nl te vinden.

Maar dan toch zeker op Porta Iuris. Ook niet. Van de 93 uitspraken die de onderzoekers op Porta Iuris zochten, konden zij er 24 niet vinden. “Misschien hebben we niet goed gezocht, maar mocht het daar niet aan liggen, dan doet onze steekproef van 240 uitspraken vermoeden dat 10 procent van de rechtbankuitspraken in bestuursrechtelijke zaken niet op Porta Iuris wordt geplaatst.” Die 24 stonden ook niet op rechtspraak.nl.

Niet alle rechtbanken deden het even ‘slecht’. Van sommige rechtbanken waren (bijna) alle uitspraken te vinden, zoals Gelderland, Limburg, Overijssel en Zeeland-West-Brabant. Van enkele andere rechtbanken was dat veel minder. De rechtbank Noord-Nederland publiceerde het minst: bijna de helft was onvindbaar. In zijn LinkedIn-bericht plaatste Marseille een overzicht van de 24 onvindbare uitspraken: wie ze weet te traceren, kan zich melden.

Betrouwbaar

Wat Marseille betreft mag de Rechtspraak als beleid voeren dat alle rechtbankuitspraken waar hoger beroep tegen is ingesteld, standaard op rechtspraak.nl worden geplaatst. En er werk van maken dat Porta Iuris het betrouwbare gegevensbestand wordt dat het zou moeten zijn.

Lees hier de oproep van Bert Marseille.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven