‘Veel websites advocatenkantoren niet veilig’

Delen:

Beeld: Pixabay

Tachtig procent van de advocatenkantoren beschikt over een website die niet optimaal is beveiligd. Bijna driekwart van advocatensites is niet ‘responsive’, zodat ze niet goed kunnen worden bekeken op smartphones. Dat constateert Places.nl in een onderzoek onder ruim 3.800 websites van advocatenkantoren.

Op veel websites van advocatenkantoren kunnen persoonlijke gegevens worden achtergelaten, zoals e-mailadressen of telefoonnummers, bijvoorbeeld om een terugbelverzoek achter te laten. Juist dan is het belangrijk dat deze gegevens niet door buitenstaanders kunnen worden onderschept. Een HTTPS-beveiliging (‘HyperText Transfer Protocol Secured’) kan dat voorkomen, want daarmee wordt de communicatie tussen bezoekers en de website versleuteld. Uit onderzoek van Places.nl blijkt dat slechts 20 procent van de websites van advocatenkantoren over een HTTPS-beveiliging beschikt. Het merendeel van de websites (80 procent) beschikt dus niet over een goede beveiliging.

Een HTTPS-beveiliging kan de bezoekers van de website een veilig en vertrouwd gevoel geven, meldt Places.nl. “Bezoekers die Google Chrome gebruiken krijgen sinds oktober 2017 een waarschuwing als zij een onveilige website bezoeken. Ze zien de melding ‘not secure’ bij invulvelden op HTTP-websites. Deze melding kan bezoekers afschrikken. Zij zullen dan minder snel hun persoonsgegevens achterlaten.” Een HTTPS-beveiliging is ook goed voor de vindbaarheid in Google. Een website die veilig is wordt door Google hoger in de zoek ranking geplaatst.

Niet alleen een goede online beveiliging is belangrijk, ook dat een website ‘responsive’ is. Bij een responsive webdesign schaalt het ontwerp mee met de afmetingen van een scherm, zonder dat de leesbaarheid of bruikbaarheid achteruit gaat. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de websites van advocatenkantoren responsive is, 73 procent van deze websites is dat niet en dus niet goed leesbaar op diverse apparaten.

In het onderzoek is gekeken naar websites van advocatenkantoren die geregistreerd staan op Telefoonboek.nl. In totaal zijn er 3.842 websites van geregistreerde advocatenkantoren beoordeeld op online veiligheid en responsiveness.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven