Veiligheidsdiensten hebben dreiging Derk Wiersum onderschat

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is uiterst kritisch op het handelen van politie en OM voorafgaand aan de moord op advocaat Derk Wiersum. Signalen werden gemist en surveillancemaatregelen naar beneden gebracht zonder dat hiertoe aanleiding bestond.

Delen:

Depositphotos_126324504_S
Al snel reed de politie niet meer ieder uur langs. Foto: Depositphotos

Dat blijkt uit het conceptrapport van de OVV, dat in handen is van RTL Nieuws. Zo werd de frequentie waarmee een politieauto langs het woonadres reed van de raadsman van Nabil B. – kroongetuige in het Marengo-proces – teruggebracht van eenmaal per uur naar zesmaal daags. Ook rondom de aanslagen op de broer van B. en zijn vertrouwenspersoon, misdaadverslaggever Peter R. de Vries, zijn fouten gemaakt.

Met name de beveiligings- en informatietak van de politie zou steken hebben laten vallen bij dreigingsanalyses. Waarschuwingen van de familie van B. werden niet serieus genomen en cruciale aanwijzingen van de recherche vanuit andere politieafdelingen werden niet opgepikt.

Advocaten vervangbaar

De eerste moord in een reeks van drie, in 2018 op B.’s broer Reduan, zorgde voor extra zware beveiliging van de familie, maar die voor de advocaten bleef achter. Die zouden “vervangbaar” zijn en dus geen logisch doelwit – meende overigens ook Wiersum zelf. Volgens de OVV was dit echter een “niet getoetste aanname”.

In de zomer van dat jaar werd de dreigingsinschatting twee niveaus verlaagd en de politiesurveillance naar beneden gebracht. In de lente van 2019 trokken zowel B.’s advocaten als zijn familie aan de bel, maar deze signalen werden niet opgepakt. Dergelijke “zachte” informatie accepteerde de informatiedienst van de politie (DRIO) niet; aanwijzingen moest “verifieerbaar” zijn. Dat een verdachte auto met valse kentekens regelmatig nabij Wiersums huis had gereden, was buiten de dreigingsanalyse gebleven.

Peter R. de Vries

In september 2019 werd de advocaat door een huurmoordenaar doodgeschoten in de wijk waar hij woonde. Ook dit tweede sterfgeval rond Nabil B. zorgde niet voor dusdanige alertheid bij de diensten dat de moord op De Vries werd voorkomen. Strubbelingen tussen hem en het OM resulteerden in een gebrekkige beveiliging. In de zomer werd van 2021 werd een moordaanslag ook hem fataal.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven