Veiligheidsexpert nu hoogleraar criminologie

Delen:

Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Emile Kolthoff benoemd tot bijzonder hoogleraar in de criminologie bij de faculteit Rechtswetenschappen. De Open Universiteit en de Juridische Hogeschool Avans-Fontys willen met deze bijzondere leerstoel hun samenwerking op het gebied van onderzoek een impuls geven. Met het oog daarop voorziet Avans Hogeschool in de financiering van de leerstoel. ‘Onze wens om vernieuwd onderwijs in de criminologie aan te bieden kan met Kolthoff tevens in vervulling gaan,’ aldus de decaan, prof. mr. Evert Stamhuis.

Sociaalwetenschappelijk accent

Het onderzoek van Kolthoff zal de sociaalwetenschappelijke kant van het facultaire onderzoeksprogramma verder ontwikkelen. Tot nu toe lag de nadruk vooral op de juridische kant. Onderzoek naar oorzaken en preventie van criminaliteit staat maatschappelijk volop in de aandacht. Kolthoff zal een deel van zijn tijd besteden aan de uitvoering en begeleiding van dit onderzoek. Binnen het criminologisch onderzoek zal een speciale plaats worden ingeruimd voor het onderzoek naar de overheid als overtreder, met aandacht voor corruptie, mensenrechten en het slachtofferschap van dergelijke delicten.

Cursus criminologie

De criminologie heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een belangrijk onderdeel van het academisch onderwijs in Nederland. Om in het onderwijs van de rechtenfaculteit van de Open Universiteit hieraan opnieuw aandacht te geven, zal Emile Kolthoff een cursus in de criminologie ontwikkelen.

Over Emile Kolthof

Dr. Emile Kolthoff (1958) behaalde in 1980 zijn Diploma inspecteur van politie, in 1984 zijn doctoraaldiploma Criminologie (met onderscheiding) aan de Katholieke Universiteit Leuven en in 1988 zijn doctoraaldiploma Menselijke Ecologie (met grote onderscheiding) aan de Vrije Universiteit Brussel. Voorts promoveerde hij in 2007 aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de VU in Amsterdam. Hij bekleedde 6 jaar topfuncties bij het Korps Rijkspolitie en was 4 jaar directeur KPMG Integrity & Investigation Services. Vervolgens is hij vanaf 2004 directeur van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) en tevens vanaf 2008 Lector Veiligheid, Openbare Orde en Recht bij de Juridische Hogeschool Avans Fontys in Den Bosch en Tilburg. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven