‘Verantwoordelijkheid omtrent seksueel geweld rust óók op ministers’

Niet alleen werkgevers, maar ook of misschien juíst politici dragen een verantwoordelijkheid in het kader van seksueel overschrijdend gedrag. Dat schrijft advocate Jolande ter Avest. Zij verlangt van ministers die zich hierover uitspreken geen woorden, maar daden.

Delen:

Depositphotos_349419920_S-80d6e6fb
Foto: Depositphotos

Ter Avest is familierechtadvocate, mediator en heeft daarnaast een groot bereik met haar podcasts en opiniërende bijdragen op LinkedIn. Op dat medium haalde ze flink uit naar de reactie van politici op de recente onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma The Voice of Holland.

Voortouw nemen

Rondom de ministerraad op de dag na de onthullingen in het YouTube-programma BOOS van Tim Hofman liet een aantal bewindslieden zich geschokt uit over de misstanden. Onder anderen minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz (VVD), staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu (D66), maar ook minister-president Rutte (VVD) lieten verontwaardigde en meelevende woorden noteren. Werkgevers zouden niet alleen een juridische, maar ook een morele verantwoordelijkheid hebben om voor een veilig werkklimaat te zorgen, zo was de teneur.

Die houding is volgens Ter Avest echter te makkelijk. “Politici, en met name ministers, dienen het voortouw te nemen in het beschermen van vrouwen en meisjes (maar ook mannen en jongens) tegen seksueel en ander geweld”, schrijft zij. Oproepen aan vrouwen om toch maar vooral aan de bel te trekken, zijn onvoldoende.

Ingrijpen

De advocate beschrijft hoe moeilijk het in de praktijk is om in individuele gevallen recht te halen als slachtoffer van seksueel overschrijdend gedrag. Hoe de politie eerst een aangifte ontmoedigt, en dat wanneer wel doorgezet wordt, het ellenlange wachten kan beginnen op een onderzoek dat op niets uitloopt. Soms kan het wel twee jaar duren voordat een aangifte van verkrachting wordt onderzocht.

Op de vraag van Rutte – ‘hoe voorkom je dat het gebeurt?’ – heeft Ter Avest wel een antwoord. “Door iedere keer dat het gebeurt, in te grijpen. Door gepast te straffen. Door voorlichting te geven aan mannen en jongens. Door een klimaat te scheppen dat slachtoffers beschermt. Door met de duizenden zedenzaken en geweldsdelicten die nog op de plank liggen wat te doen.”

Ter Avest wil aandacht voor de talloze slachtoffers ‘op de plank’, die niet geholpen zijn met de incidentele verontwaardiging die de uitzending van BOOS heeft teweeggebracht. Geen tijd dus voor ‘loze oproepen’, maar voor daadkracht. Ook voor de slachtoffers die niet kunnen zingen.

Strengere wet

Gebeurt er dan niets? Dat is afwachten. Minister Yeşilgöz gaf in reactie op het The Voice-schandaal aan het proces te willen versnellen rond de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven. Het wetsvoorstel, dat stamt van haar voorganger op J&V, Ferd Grapperhaus (CDA), beoogt slachtoffers van seksuele en seksueel getinte misdrijven beter te gaan beschermen. Het voorstel moet alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar stellen en de thans geldende bewijslast omtrent dwang, geweld of bedreiging doen vervallen. Ook wordt bijvoorbeeld online seksuele intimidatie strafbaar, waarvoor de huidige, verouderde wet weinig aanknopingspunten biedt.

Uslu wil in gesprek met John de Mol (de geestelijk vader van het programma en lange tijd betrokken bij de productie) en de omroepen. Als staatssecretaris is zij onder meer belast met het mediabeleid. In hoeverre zij in staat is invloed uit te oefenen op de commerciële omroepen, waarmee geen subsidierelatie bestaat ten opzichte van de overheid, valt nog te bezien.

Het wachten is dus op daden. Of er ook plannen zijn om de door Ter Avest beschreven omgang van politie en justitie met aangiften van zedendelicten bij te sturen, is niet bekend.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven