Verdachte mag dure advocaat blijven declareren

Delen:

Verdachten die worden vrijgesproken mogen de kosten van hun verdediging in rekening blijven brengen bij de overheid, ook als ze een dure advocaat in de arm hebben genomen. Het CDA in de Tweede Kamer wil dat vrijgesproken verdachten maximaal het uurtarief van een sociaal advocaat kunnen declareren. Maar minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie ziet dat voorstel niet zitten.

“Elke verdachte heeft vrije advocatenkeuze’’, schrijft Hirsch Ballin donderdag in antwoord op vragen die het CDA heeft gesteld bij de begrotingsbehandeling van Justitie. De bewindsman vindt de huidige kostenvergoeding niet onredelijk.

De minister wijst erop dat een verdachte die wordt vrijgesproken wel een tijd lang de druk van strafvervolging heeft gevoeld. “De kostenvergoeding verzacht deze druk.’’ Hirsch Ballin zou het niet eerlijk vinden als een verdachte na vrijspraak slechts gedeeltelijk wordt gecompenseerd voor de kosten die hij heeft gemaakt om zich te verdedigen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven