‘Verdachte moet zelf zaak kunnen plannen’

Delen:

Beeld bij Bac over betekenenVerdachten van kleine vergrijpen moeten zelf een datum en tijdstip kunnen prikken in de agenda van de rechtbank. Daarvoor pleit de Utrechtse hoofdofficier Johan Bac. Hij krijgt steun van rechters en advocaten. Het huidige systeem waarbij verdachten per brief worden opgeroepen voor een strafzitting is volgens Bac zwaar verouderd en tijdrovend.

Johan Bac wil het systeem alleen invoeren voor kleine zaken, zoals rijden onder invloed en winkeldiefstal, zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad van vrijdag 4 december. Hij vindt de huidige werkwijze nodeloos tijdrovend. ”We weten vaak niet eens of een dagvaarding goed is aangekomen en of een zitting doorgaat,” zegt hij. “Daar is wel kostbare tijd voor ingepland. Ik wil dat mensen met hun DigiD bij ons kunnen inloggen om te zien waar ze van verdacht worden en dan zelf een datum kunnen prikken. Dat scheelt iedereen een hoop tijd en werk.”

Om die werkwijze praktisch mogelijk te maken, moet eerst het digitaal procederen bij strafzaken worden ingevoerd. Daarvoor moeten er nog wetten door het parlement.

Nu moet het OM een zaak nog acht weken van te voren op de rol van de rechtbank zetten en daarna de verdachte per brief op de hoogte stellen. Als die niet opendoet, moet een koerier soms drie keer terugkomen. Daarna wordt de brief nog 7 dagen bij een afhaalpunt neergelegd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven