Juridisch nieuws

‘Verdachte verplicht aanwezig op terechtzitting’

Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Als het aan minister Dekker voor Rechtsbescherming ligt, moeten verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven die in voorlopige hechtenis zitten, verplicht aanwezig zijn op de terechtzitting en bij de uitspraak. Ook het spreekrecht wil hij uitbreiden.

Dit staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Volgens Dekker is dit een manier waarop een verdachte de rechter en het slachtoffer niet langer kan ontlopen. “Het is van groot belang dat slachtoffers niet alleen kunnen spreken, maar dat ze ook gehoord worden”, aldus Dekker. “Dat regelen we met dit wetsvoorstel.”

Ook nieuw is dat ook de stieffamilie van een overleden slachtoffer gebruik kan maken van het spreekrecht. Nu is dat nog niet in de wet geregeld. Dat betreft niet alleen de stiefouders, maar ook de stiefbroers en -zussen.

Het spreekrecht wordt ook op een andere manier uitgebreid. Het kabinet introduceert ook een beperkt spreekrecht tijdens de tbs-verlengingszitting. Het slachtoffer kan zich uitlaten over de bijzondere voorwaarden die aan de voorwaardelijke beëindiging van tbs met dwangverpleging kunnen worden verbonden. Die kunnen direct van invloed zijn op het slachtoffer. Zo kan een gebieds- of contactverbod van groot belang zijn om ongewenste confrontaties tussen het slachtoffer en de tbs’er te voorkomen bij terugkeer in de maatschappij.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures