Het aantal klachten bij de Nationale ombudsman over deurwaarders is vorig jaar met 115% toegenomen. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag over 2013 van de Nationale ombudsman. Deurwaarders zouden geregeld te snel beslag leggen omdat zij geen rekening houden met de belastingvrije voet. Daardoor komen mensen beneden het bestaansminimum. De ombudsman stelde al eerder dat schuldenaars te weinig ruimte krijgen.
Verder constateert de ombudsman dat de overheid de dienstverlening niet op álle burgers afstemt. Daardoor dreigt een grote groep burgers de regie op het eigen leven te verliezen en ontstaat er een kloof tussen burgers die mee kunnen en hen die dat niet lukt.
De klachten over overheidsinstanties zijn vorig jaar wel afgenomen. In 2013 kwamen circa 38.000 klachten binnen, in 2012 waren dat er nog ongeveer 40.000. Alleen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en instanties die daaronder vallen, is het aantal klachten toegenomen. Na de klachten over de Belastingdienst, wordt er het meest geklaagd over gemeenten, politie en UWV.