Vergeten advocaat in gevangenis Iran

Delen:

logo-L4LNu vanwege de verkiezingen de ogen van de wereldpers en de internationale politiek op Iran gericht zijn, vraagt stichting Lawyers for Lawyers aandacht voor Javid Houtan Kian, de vergeten Iraanse mensenrechtadvocaat. De advocaat, die bekendheid vergaarde nadat hij de verdediging van Sakineh Mohammadi Ashtiani, een vrouw veroordeeld tot steniging wegens overspel, op zich had genomen, is het slachtoffer van ernstige martelingen.

Houtan Kian streed tegen onrechtvaardigheid in zijn land. Hij zette zich vooral in voor personen die veroordeeld zijn tot steniging wegens morele delicten zoals overspel. Tijdens het geven van een interview aan Duitse journalisten in oktober 2010 werd hij op zijn kantoor gearresteerd. Dit gebeurde kort nadat hij de advocaat werd van Sakineh Mohammadi Ashtiani. Hij is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, die hij momenteel uitzit in Tabriz.

De omstandigheden in de gevangenis waar Houtan Kian momenteel verblijft zijn erbarmelijk. In een brief van Houtan Kian die de gevangenis uit is gesmokkeld beschrijft hij de martelingen die hij heeft ondergaan, zoals het uitdrukken van sigaretten op zijn testikels en voeten en het afbreken van zijn tanden. In dezelfde brief schrijft hij: “A thousand times a day I wish I was dead, but the prison officials and the intelligence ministry want me to die slowly”. Recent zijn er over Houtan Kian geen berichten meer ontvangen, zijn advocaat is gevlucht en het is onduidelijk of Houtan Kian nog op enige wijze door een advocaat wordt bijgestaan. Blijkbaar is er de Iraanse autoriteiten veel aan gelegen om Houtan Kian volledig het zwijgen op te leggen en hem in vergetelheid te doen geraken.

Door aandacht te vestigen op de situatie van Houtan Kian hoopt Lawyers for Lawyers de vrijlating van Kian te bespoedigen. De stichting doet dat onder meer door het verspreiden van dit filmpje.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven