Juridisch nieuws

Vergunningsplicht advocaten van de baan

Foto: Depositphotos

De vergunningsplicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor advocaten die bemiddelen bij consumentenkredieten is van de baan. Dat laat de Nederlandse Orde van Advocaten weten.

In april vorig kondigde de AFM aan dat advocatenkantoren ook onder de vergunningplicht zouden vallen, net als belastingadviseurs, accountants en gerechtsdeurwaarders. De NOvA is daarop in gesprek gegaan met de AFM, en gaf daarin aan dat de werkzaamheden van een advocaat niet vallen onder de reikwijdte van de Wft. Dat gesprek leidde ertoe dat de AFM de vergunningsplicht voorlopig niet zou handhaven.

De NOvA heeft daarna overleg gehad met de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid. In een consultatie over de wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft begin februari nam het ministerie van Financiën op dat advocaten geen vergunning nodig hebben voor het verrichten van incassowerkzaamheden.

‘Daarmee sluit het ministerie aan bij onder meer de regels van het Burgerlijk Wetboek, de Advocatenwet en de beroeps- en gedragsregels van de advocatuur,’ schrijft de NOvA. ‘Dit houdt ook in dat de deken de toezichthouder is op advocaten en niet de AFM.’

De vrijstelling wft aangepast en wordt van kracht per 1 januari 2019.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand