Verhouding bestuursrecht-strafrecht onder druk

Delen:

Bestuursrecht en strafrecht zijn geen gescheiden werelden meer, waarin in het ene wordt bestuurd en in het andere wordt gestraft. Hierdoor ontstaan onduidelijkheden en rijzen vragen over onderwerpen die zowel theoretisch en praktisch nadrukkelijk om een antwoord vragen.

In zijn oratie ‘Over de grenzen van de dogmatiek en into fuzzy law’ gaat prof. dr. Arthur Hartmann in op de verhouding tussen bestuursrecht en strafrecht als handhavingsstelsels. Hij aanvaardt met zijn rede op donderdag 24 februari het ambt van bijzonder hoogleraar Bestuursstrafrecht in de Erasmus School of Law, vanwege de Vereniging Trustfonds EUR.

Binnen de rechtshandhaving bestaan bestuursrecht en strafrecht al lang niet meer uit helder afgebakende delen van het recht, zoals dat voorheen werd onderwezen. In het bijzonder door de invoering op grote schaal van de bestuurlijke boete is het onderscheid tussen bestuurs- en strafrecht achterhaald.
Maar de ontwikkelingen gaan verder, waardoor de verhouding bestuursrecht-strafrecht binnen de rechtshandhaving zoals deze traditioneel wordt ingevuld steeds verder onder druk komt te staan. Meer en meer lijken de systematische uitgangspunten van de beide rechtsgebieden te veranderen of zelfs te verdwijnen.

In zijn rede geeft Hartmann weer hoe de komende jaren in het kader van de bijzondere leerstoel Bestuursrecht de verhouding tussen bestuursrecht en strafrecht als handhavingsstelsels wordt onderzocht. Hij beschrijft enkele recente ontwikkelingen op het grensvlak van beide rechtsgebieden en schetst de huidige verhouding tussen beide. (bron: Erasmus Universiteit Rotterdam)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven