Juridisch nieuws

Verkenning: nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemingen

Beeld: Pixabay

Het kabinet verkent de mogelijkheden voor een nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemingen. Dat zijn bedrijven op het terrein van bijvoorbeeld energie en klimaat, zorg en onderwijs.

Sociaal ondernemers kunnen op dit moment voor dezelfde (rechts)vormen kiezen als elke andere ondernemer. Het kabinet gaat de introductie verkennen van mogelijk nieuwe varianten, zoals een bv-m.

Juridisch ingrijpend

Een bv-m is een rechtsvorm voor maatschappelijke organisaties die in tegenstelling tot verenigingen en stichtingen duidelijk bedrijfsmatige activiteiten hebben, maar minder op winst zijn gericht dan een nv of bv. Het invoeren van een nieuwe (variant van een) rechtsvorm is volgens het kabinet een juridisch ingrijpende maatregel, waarvan alle implicaties op dit moment nog onvoldoende kunnen worden overzien. Daarom is is eerst aanvullend onderzoek nodig.

Omdat de ministerraad de regelgeving en het speelveld voor ondernemingen met sociale of maatschappelijke doelen wil verbeteren, wordt in opdracht van staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) gestart met een onderzoek naar de wenselijkheid van de introductie van een nieuwe rechtsvorm. Staatssecretaris Keijzer werkt hierbij samen met minister Dekker voor Rechtsbescherming, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Erkenning en herkenning

Het kabinet vindt sociale ondernemingen belangrijk voor de maatschappij, omdat zij een rol spelen bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een betere erkenning en herkenning van sociale ondernemingen het sociaal ondernemerschap stimuleert.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand