Verkiezing nieuwe Orde-deken onverwacht spannend

Delen:

Onbedoeld heeft de Advocatenorde een primeur met de komende verkiezingen voor de functie van Algemeen Deken. Voor het eerst is er namelijk meer dan één kandidaat. Tot nu toe kookte de Algemene Raad de benoeming van de eigen topman traditiegetrouw zodanig voor dat de verkiezing zelf tot een Oost-Europese formaliteit werd. Nu echter zijn er ineens twee kandidaten: de twee die gaan strijden om de eer zijn Jan Loorbach (bestuurslid bij NautaDutilh) en Herbert Cotterell (Rassers, Den Bosch). Beiden mogen op 24 juni tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden (het Ordeparlement) hun ‘verkiezingsprogramma’ kort toelichten waarna het aan de leden van de College is om de opvolger van de huidige deken Willem Bekkers te kiezen.

Hoewel het lijkt alsof de Orde met deze meervoudige kandidatuur een volgende stap naar  transparantie en democratie heeft genomen, spreken bronnen binnen de Orde van een slecht georganiseerde verkiezingsprocedure. De gedoodverfde kandidaat van de Algemene Raad (dagelijks bestuur van de Orde) was aanvankelijk AR-lid Cotterell, maar deze treuzelde zo lang met zijn beslissing, dat vervolgens Loorbach werd benaderd met het verzoek zich beschikbaar te stellen. Uiteindelijk stelde Cotterell zich alsnog kandidaat. Desgevraagd wil Loorbach deze lezing bevestigen noch ontkennen, maar beaamt hij dat hij aanvankelijk niet wist dat er sprake was van een meervoudige verkiezing. “Ik had begrepen dat ik de enige kandidaat was. Dat iedereen nu mijn sollicitatiebrief kan lezen via internet vind ik op zich best, maar zo heb ik hem niet geschreven. Deze gang van zaken overvalt me wel een beetje. Maar ik vind het wel amusant”.

Met beide kandidaten heeft de Orde de luxe van twee zwaargewichten voor de positie van Algemeen Deken. In de sollicitatiebrief van zowel Cotterell als die van Loorbach wordt sterke nadruk gelegd op de verdediging van de onafhankelijke positie van de advocatuur. Ook staan beiden stil bij bewaking en verdere bevordering van de kwaliteit van de advocaat.

Jan LoorbachLoorbach was in de jaren negentig onder meer deken in Rotterdam en lid van het College van Afgevaardigden. Drie jaar geleden maakte hij deel uit van de Commissie advocatuur die pleitte voor een onafhankelijk regelgevend orgaan voor de advocatuur, een advies dat Loorbach, als een van de weinigen binnen de advocatuur, steunde. Loorbach is vaste scribent in het Advocatenblad als het gaat om tuchtrechtspraak.

Herbert CotterellAls lid van de AR was Cotterell verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Verordening op de financiële integriteit. Recent was hij woordvoerder in de discussie over de zesde kernwaarde.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven