Verkoop in sanitairland

Delen:

De Wicon Industries-groep (waaronder WISA Sanitair) wordt door HEM Investments verkocht aan het Amerikaanse Fluidmaster. WISA is producent van een breed scala aan sanitaire artikelen in heel Europa en heeft een bedrijfsgeschiedenis van ruim 150 jaar. Fluidmaster, met hoofdkantoor in San Juan Capistrano in Californië, is wereldwijd actief en nog altijd in handen van de familie die het bedrijf in 1957 heeft opgericht.

Adviseurs Fluidmaster, Inc:
Greenberg Traurig LLP (Wietse de Jong, Eva Herdé, Marijn Bodelier, Cees van Oevelen, Alette Kroese)

Adviseurs HEM Investments BV:
AKD (Carlos Pita Cao, Laura de Jong, David Molenaar, Sven Billet, Marjolein van der Graaf, Mariëlle van Winden)

Carlos Pita Cao, dealmaker voor AKD: “De Nederlandse overnamemarkt blijft groeien en de belangstelling van buitenlandse partijen voor Nederlandse ondernemingen zet zich onverminderd voort. Het is vooralsnog een interessant jaar en het is goed om vast te stellen dat bedrijven het vertrouwen weer hebben om te kiezen voor groei en daarbij hun eigen koers varen, zonder zich vooralsnog al te veel zorgen te maken over de gevolgen van mogelijke doemscenario’s – waaronder een Brexit. Ook de waarderingen zijn zichtbaar hoger. Na een relatief rustige periode, is er momenteel weer merkbaar een groeiende belangstelling van partijen uit de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven richten zich weer actief op de Europese markt. De aanhoudend lage rente speelt hierbij een rol. Een andere belangrijke oorzaak hiervan is ongetwijfeld de lage koers van de euro, waardoor de belangstelling voor ondernemingen in de gehele eurozone groeit. Van de landen binnen de eurozone is Nederland voor Amerikaanse partijen al heel snel een referentiepunt. Amerikanen zien Nederland als een politiek stabiel en goed georganiseerd land, met goede en gedreven ondernemers en betrouwbare zakenpartners, die daarnaast veelal gericht zijn op de internationale markten en hun talen spreken.
Voor een strategische koper als Fluidmaster speelt de positie van WISA vanzelfsprekend een cruciale rol. De activiteiten, mensen en producten van WISA vormen een goede aanvulling op de wereldwijde activiteiten van Fluidmaster. WISA was vanaf 2010 weer in Nederlandse handen, nadat HEM Investments het bedrijf overnam van het Australische GWA Group Limited. Wij hebben HEM Investments geadviseerd omtrent de transactiedocumentatie en alle andere aspecten die bij een dergelijke transactie een rol spelen, waaronder fiscaliteit, arbeidsrecht en medezeggenschap, en in dit geval ook vastgoed. HEM Investments – waarin onder anderen de managers van WISA participeren – hebben wij in 2010 al geadviseerd bij de acquisitie van de Wicon Industries-groep van het Australische GWA Group Limited. De relatie met de managers is sindsdien behouden en versterkt, hetgeen erin heeft geresulteerd dat we nu zes jaar later ook bij de verkoop hebben mogen adviseren. De samenwerking met onze cliënten, maar ook met de wederpartij, was intensief, met besprekingen tot in de (zeer) vroege uurtjes en conference calls in verschillende tijdzones.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven