‘Vernietiging onafhankelijke rechtspraak bedreigt EU’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

De vernietiging van onafhankelijke rechtspraak in diverse lidstaten bedreigt het voortbestaan van de Europese Unie als geheel. Dit schrijven de presidenten van de drie grote Europese rechtersorganisaties in een brandbrief aan Ursula von der Leyen, de toekomstig president van de Europese Commissie.

Bezorgdheid

Het Network of Presidents of the Supreme Courts of the EU, de European Association of Judges (EAJ) en het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) uiten in de brief hun bezorgdheid. Lidstaten worden niet bij naam genoemd, maar duidelijk is dat het hier onder meer gaat om Polen en Hongarije.

Kernwaarden

De overtreders ondermijnen volgens de presidenten systematisch de kernwaarden waarop de Europese Unie is gebaseerd. Hierbij wordt gedoeld op onafhankelijke rechtspraak en de scheiding de machten.

Instrument voor overheidsbeleid

De desbetreffende landen proberen rechtspraak te gebruiken als instrument voor overheidsbeleid, signaleren de drie organisaties. Deze vernietiging van onafhankelijke rechtspraak heeft dramatische gevolgen voor inwoners en bedrijven van alle Europese lidstaten. Omdat het onderlinge vertrouwen tussen lidstaten wordt geschaad, is bijvoorbeeld de bestrijding van georganiseerde misdaad in het geding.

Voortbestaan EU

De presidenten zien in de ontwikkelingen een bedreiging voor de Europese Unie als plek voor democratie en rechtsstaat. Ze stellen dat zonder onafhankelijke rechtspraak in alle landen van de EU, de unie in haar voortbestaan wordt bedreigd en vragen Von der Leyen hierover met hen het gesprek aan te gaan.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top