Versnelling doorlooptijden strafrechtketen noodzakelijk

Delen:

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de doorlooptijden in de strafrechtketen aanmerkelijk versnellen. De behandelingsduur van eenvoudige strafzaken moet worden teruggebracht naar één maand. Opstelten schrijft dit in zijn beleidsreactie op het WODC-onderzoeksrapport ‘Doorlooptijden in de strafrechtketen’. Uit dit rapport blijkt dat de doorlooptijden met name in eenvoudige strafzaken te lang zijn en dat versnelling en verbetering noodzakelijk is.

Met optimalisering en waar nodig herinrichting van de werkprocessen door de hele keten, wordt, aldus de minister in zijn beleidsreactie, niet enkel een verkorting van doorlooptijden beoogd, maar ook een kwalitatief betere afdoening van strafzaken, betere samenwerking tussen de ketenpartners en daarmee betere prestaties van de keten als geheel. De directe afhandeling van veel voorkomende criminaliteit door politie en OM samen ‘aan de voorkant’ in samenwerking met alle betrokken ketenpartners, is een belangrijk voorbeeld van een dergelijke nieuwe samenwerkingsvorm, die nog dit jaar landelijk ingevoerd zal gaan worden.

Ter ondersteuning van de initiatieven om te komen tot een snellere en betere afdoening van strafzaken wordt voorts ketenbreed gewerkt aan digitalisering van processtukken en procedures in de strafrechtketen. Verder is een wetsvoorstel in voorbereiding dat de voorwaarden moet scheppen om in de strafrechtketen met een digitaal strafdossier te werken.

Met ingang van 2012 zal permanente monitoring van doorlooptijden plaatsvinden via de zogenaamde Strafrechtketenmonitor van het WODC

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven