Versterk positie rechtssysteem Nederland als exportproduct

Delen:

Algemeen deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) pleit voor versterking van de unieke internationale positie die het Nederlandse rechtssysteem inneemt. Hij ziet hierin een exportproduct van groot economisch belang: ‘Nederland heeft iets te winnen en kan iets verkopen’. Bekkers zegt dit in het jaarverslag van 2008, dat de Orde deze week presenteerde.

Internationaal woedt een felle concurrentieslag tussen onder andere het Britse, Franse en ook Duitse rechtssysteem. Bekkers: ‘Wij zijn als klein land veel minder bedreigend in het politieke krachtenveld dan Duitsland of Frankrijk, maar hebben door onze handelservaring wel een goede internationale naam. Daarbij komt dat we bekend staan om onze pragmatische aanpak van juridische conflicten’.

Ook het prestige van Den Haag als stad van vrede en recht speelt Nederland volgens hem in de kaart, evenals ‘een kwalitatief goed functionerende rechterlijke macht en een buitengewoon professionele balie’. Nu al leveren Nederlandse advocaten een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nationale en internationale economische activiteiten, merkt Bekkers op.

De Orde stelt dit jaar het economische belang van de rechtsstaat centraal. Bekkers: ‘Een betrouwbare rechtsstaat is een voorwaarde voor een duurzame economie. Zonder een goed functionerend rechtsstelsel, zonder een onafhankelijke rechterlijke macht en zonder een professionele balie is het heel risicovol om in een land te investeren’. Hij meent dan ook dat niet alleen de kracht van de economie bepalend is voor het beëindigen van de economische crisis, ‘maar wellicht meer nog de kracht van de democratische rechtsstaat’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven