Vertrouwelijk gesprek op donderdag niet mogelijk in Utrecht

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Door ruimtegebrek kunnen advocaten in de Utrechtse rechtbank op donderdagen niet vertrouwelijk overleggen met hun cliënten. Dat is in strijd met het recht op een eerlijk proces uit artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), stelt advocaat Eric Steller (Van Gessel advocaten) in een blog. De rechtbank Midden-Nederland erkent het probleem en zoekt naar een oplossing.

Pech

Een cliënt van Steller zat enkele dagen op het politiebureau in Almere, waarna hij op donderdag werd hij voorgeleid bij de rechter-commissaris in Utrecht. “En dat is pech hebben,” schrijft Steller. “Want bij de rechtbank Utrecht kun je op donderdagen niet met je advocaat overleggen. Althans niet zonder de aanwezigheid van de politie. Hoewel de voorgeleidingsstukken ook pas op donderdag worden verstrekt.”

Te makkelijk

Op donderdag zijn er namelijk ook raadkamerzittingen in Utrecht en dan is er geen ruimte beschikbaar waarin advocaten met hun cliënt kunnen overleggen. Volgens Steller is de lokale Orde van Advocaten hierover al jaren in gesprek met de rechtbank.
Hij vervolgt: “Voor een eerlijk proces is nodig dat een advocaat en cliënt in vertrouwelijkheid alles kunnen bespreken. Dat kan niet met politie erbij.” De rechter-commissaris zei volgens Steller: “Tja, ik snap dat het vervelend is, maar het is niet anders. Jullie kunnen in mijn kamer overleggen met de politie erbij. Zij zullen er niets van doorvertellen.” Dat is volgens Steller niet alleen in strijd met de wettelijk geregelde geheimhouding voor advocaten, maar ook met de verbaliseringsplicht van de politie.

Korting

Hij kreeg daarbij steun van de politierechter. Die achtte de gang van zaken in strijd met artikel 6 EVRM (het recht op een eerlijk proces). Dat resulteerde in een ‘korting’ op de straf. In een reactie erkent de rechtbank dat de mogelijkheid tot vertrouwelijk overleg tussen cliënt en advocaat op donderdag en vrijdag onvoldoende is. “Op die dagen is het vaak druk op de cellengang door het aantal voorgeleidingen en de raadkamer gevangenhouding,” zegt een woordvoerder.

Spreekruimtes

Recent is het aantal spreekruimtes uitgebreid, maar dat is nog steeds onvoldoende. De rechtbank-woordvoerder: “We zijn in overleg met het OM, de politie en de Orde van Advocaten om dit te bespreken en zo snel mogelijk tot een permanente oplossing te komen.” Hij benadrukt dat de rechtbank het belangrijk vindt dat advocaten met hun cliënt in vertrouwelijkheid de verdediging kunnen voorbereiden.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top