Vertrouwelijke telefoongesprekken advocaten nu echt weg

Delen:

Vertrouwelijke, getapte telefoongesprekken tussen verdachten en hun advocaten worden vanaf volgend jaar automatisch vernietigd. Dit staat in een brief van minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer.

Sommige verdachten worden voor een strafrechtelijk onderzoek getapt door de politie. Door een technische voorziening bij de politie worden de zogenoemde geheimhoudersgesprekken tussen verdachten en hun advocaten vanaf volgend jaar meteen vernietigd. De gesprekken worden dus niet opgenomen of afgeluisterd. Advocaten moeten hiervoor wel vooraf vastgestelde telefoonnummers gebruiken, die bekend zijn bij de politie.

Volgens het Wetboek van Strafvordering moeten gesprekken tussen advocaten en getapte personen nu ook al worden vernietigd. Verdachten moeten namelijk vertrouwelijk kunnen praten met hun advocaat. In de praktijk kwam het echter voor dat de gesprekken niet altijd werden vernietigd. Door de nieuwe werkwijze wordt het vertrouwelijke karakter van deze gesprekken beter gewaarborgd.

Advocaten moeten zorgvuldig omgaan met beschermde telefoons en faxapparaten. Doen zij dat niet, dan worden zij tuchtrechtelijk aangepakt. Met de Algemene Raad van de Orde van Advocaten is afgesproken dat hier via de regionale dekens toezicht op wordt gehouden. Advocaten die door hun cliënt onder druk worden gezet om hun beschermde telefoon af te geven, moeten dat direct melden aan de Orde.

Een eerder voorstel om geheimhoudersgesprekken voor bepaalde tijd op te slaan, is volgens het College van procureurs-generaal niet nodig. Het Openbaar Ministerie kan namelijk op andere wijze nagaan of beschermde nummers worden misbruikt. Advocaten die zelf deel uitmaken van een strafrechtelijk onderzoek kunnen worden getapt, maar daar moet toestemming voor worden gegeven door de rechter-commissaris.

De nieuwe werkwijze kan naar verwachting worden ingevoerd in de eerste helft van 2011.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven