Vervolging vaker afgedwongen

Delen:

Beeld bij Vervolging afgedwongenHet aantal mensen dat een klacht indient als het Openbaar Ministerie besluit geen vervolging in te stellen na aangifte van een strafbaar feit, neemt flink toe. In 2005 gebeurde dat nog 2.225 keer, in 2010 2.553 keer en vorig jaar 3.107 keer. Mensen zijn mondiger en de mogelijkheid een klacht in te dienen, is bekender geworden, stelt raadsheer Jan Wolter Wabeke op rechtspraak.nl. Ongeveer 10 procent van de klagers krijgt gelijk.

Jan Wolter Wabeke denkt dat de toename vooral te danken is aan een grotere bekendheid. “Als het OM besluit een zaak te seponeren, moet in de brief vermeld staan dat de aangever een klacht kan indienen bij het gerechtshof”, zegt hij. “Dat was vroeger niet zo. Bovendien schrijven de media er geregeld over, vooral sinds het proces Wilders.” Een tweede verklaring is dat mensen veel mondiger zijn dan vroeger en zich kritischer opstellen tegenover de overheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven