Verwarringsgevaar: Goud Advocaten moet naam wijzigen

In hoger beroep krijgt Vangoud Advocaten gelijk: het gerechtshof Den Haag vindt dat de naam Goud Advocaten tot verwarring kan leiden onder potentiële klanten. Goud Advocaten moet zijn naam binnen twee maanden wijzigen.

Delen:

MR2101_MURAAL_010_VANGOUD_fotoChrisvanHouts-fba01d13
Op het kantoor van Vangoud Advocaten in Arnhem (foto: Chris van Houts)

Het Arnhemse kantoor Vangoud Advocaten, dat sinds 2011 bestaat en zich richt op vastgoed en de overheid, was not amused toen in de zomer van 2020 een kantoor uit Gorinchem zijn naam omdoopte in Goud Advocaten. De drie advocaten van dit kantoor houden zich bezig met contractenrecht, arbeidsrecht, familierecht en ondernemingsrecht.

Kort geding

Vangoud Advocaten eiste in kort geding dat Goud Advocaten wegens inbreuk op de handelsnaam deze naam niet meer zou gebruiken. Het kantoor vreesde verwarring bij het publiek. De voorzieningenrechter zag dat anders: hij oordeelde in oktober 2020 dat de kans op verwarring verwaarloosbaar was, door de verschillen tussen de handelsnamen, de “zwakke bescherming van het overeenstemmende woord goud”, de verschillende praktijkgebieden en door de afstand tussen de vestigingsplaatsen van de kantoren.

Het woord ‘goud’

Het hof blijkt daar in hoger beroep anders over te denken. Na een uitgebreid exposé over het gebruik van het woord ‘goud’ in de beide kantoornamen en vergelijking van de logo’s van beide kantoren, concludeert het hof dat “de visuele en auditieve overeenstemming zodanig is dat de handelsnamen slechts in geringe mate van elkaar afwijken als bedoeld in artikel 5 Handelsnaamwet”.
Verder vindt het hof dat de aard van de ondernemingen soortgelijk is en dat de afstand tussen de vestigingsplaatsen er niet toe doet “nu potentiële cliënten zich vaak online oriënteren via Google of de Orde van Advocaten (‘zoek een advocaat’)”.

Daadwerkelijke verwarring

Al met al oordeelt het hof dat verwarring te duchten is. Verwarringsgevaar alleen is al voldoende voor het aannemen van een inbreuk, Vangoud heeft echter ook een aantal voorbeelden van daadwerkelijke verwarring gegeven. Zo is het kantoor meerdere malen gebeld door mensen die op zoek waren naar (een advocaat van) Goud Advocaten en wilde een klant die dacht dat Goud Advocaten een nevenvestiging van Vangoud Advocaten was daar afspreken.

Dwangsom

Het hof beveelt Goud Advocaten het gebruik van de kantoornaam en de domeinnaam www.goudadvocaten.nl binnen twee maanden na het arrest (dat al op 21 december 2021 werd uitgesproken) te staken. Dit op straffe van een dwangsom van 1.500 euro voor iedere dag dat het bevel niet wordt nagekomen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven