Verwijten Zembla aan OM onterecht

Delen:

Officieren van justitie houden niet bewust ontlastend bewijs achter en vervalsen niet willens en wetens bewijsmateriaal. Ook klopt de bewering niet dat door fouten van aanklagers 150 verdachten van moord, doodslag, vrouwenhandel en het maken en/of verspreiden van kinderporno op vrije voeten zijn gekomen. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) uit onderzoek dat het wetenschappelijk bureau van het OM (WBOM) deed naar aanleiding van een uitzending van Zembla op 31 januari.

Zembla kwam met een lijst van 96 zaken waarin een officier van justitie een fout zou hebben gemaakt. De top van het OM, het College van procureurs-generaal, heeft na de uitzending het WBOM opdracht gegeven ‘de juistheid van deze verwijten te onderzoeken.

Van de 96 zaken zijn er zeventien geheel afgeronde rechtszaken waarin sprake is geweest van een verzuim van een aanklager. De rechter heeft in vijf van deze zaken geen gevolgen verbonden aan het verzuim. In twee zaken leidde de vrouwenhandel fout tot strafvermindering, in tien zaken werd het OM niet-ontvankelijk verklaard.

Het Openbaar Ministerie heeft naar aanleiding van het rapport op de eigen website een filmpje geplaatst waarin interviews zijn opgenomen met de bij het onderzoek betrokkenen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven