Vete tussen Ficq & Partners en journalist loopt op

Delen:

Foto: Pexels

Het Amsterdamse strafrechtwereldje is een nieuwe vete rijker: tussen het strafrechtkantoor van Nico Meijering en Bénédicte Ficq en misdaadjournalist John van den Heuvel. Ze bestoken elkaar met open brieven.

In een interview op Villamedia.nl stelde misdaadjournalist John van den Heuvel (De Telegraaf) onlangs dat ‘advocaten als Meijering en Ficq journalisten in gevaar’ brengen. “Als er iets mis gaat met journalisten, zijn advocaten als Nico Meijering en Bénédicte Ficq mede schuldig. Omdat ze in mijn optiek cliënten soms ophitsen tegen journalisten. Ze schilderen hen af als handlangers van politie en justitie, als hun verlengstuk. Zo breng je journalisten in gevaar.”

Van den Heuvel bekritiseert Ficq & Partners dat ‘ze zo’n blind vertrouwen hebben in die cliënten dat ze voorbijgaan aan het feit dat er ook nog wel eens een andere dan de juridische werkelijkheid kan zijn.’ Volgens Van den Heuvel komt ‘de verharding in het criminele milieu mede door het gedrag van advocaten als Meijering’. “Een groot aantal cliënten van Meijering stierf door onderwereldgeweld. Toch weigert deze advocaat enige medeverantwoording te nemen en een bijdrage te leveren aan het doorbreken van deze geweldsspiraal.”

In een reactie noemt Nico Meijering de uitspraken van Van den Heuvel ‘onnavolgbaar, diffamerend, niet onderbouwd en bovenal feitelijk onjuist’. Het kantoor sommeert Van den Heuvel zich te onthouden van het doen van dergelijke uitspraken. Op Crimesite.nl plaatste Meijering een open brief, gericht aan Van den Heuvel, waar die weer een draai om zijn oren krijgt. Daarin stelde de advocaat dat de beschuldigingen van de journalist ongefundeerd zijn. “Jouw deskundige mening is al met al niet erg doordacht”, sneert Meijering.

“De dames en heren van dit kantoor hebben nogal lange tenen”, reageert Van den Heuvel. “Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor journalisten, dus deze sommatie is alleen al om die reden inhoudsloos. De brief zegt ook iets over hoe graag dit kantoor kritische journalisten de mond snoert.” In een open brief, die Van den Heuvel vandaag op Villamedia zet, gaat hij nader in op de vete.

“Het is wat”, schrijft hij, “dat een kantoor dat zichzelf profileert als hét strafrechtkantoor van Nederland nogal in de war raakt als een journalist durft te beweren dat jullie attitude niet echt een bijdrage levert aan het doorbreken van een nu al vijf jaar durende geweldsspiraal in Amsterdam. Dit terwijl de vermoorde cliënten van jullie kantoor inmiddels niet meer op de vingers van een hand zijn te tellen.” En hij gaat verder: “Vrolijk proostend voor de camera’s op de vrijspraak van wat cliënten, die door de rechtbank tandenknarsend moesten worden vrijgelaten. Vragen jullie je op zo’n moment nog af wat de nabestaanden van de slachtoffers in die moordzaak van jullie vinden?”

Meijering in zijn open brief: “Wat is jouw bijdrage de afgelopen dertig jaar eigenlijk geweest aan het doorbreken van de geweldsspiraal? Als je ook maar één voorbeeld kunt aandragen, dan zal ik je voordragen voor een lintje.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven