Videoconferentie met gedetineerden in Groningen

Delen:

Vanaf vorige week is het mogelijk om vanuit het Veiligheidshuis Groningen gedetineerden van de penitentiaire inrichting (P.I.) Ter Apel op afstand – via een beeldscherm – te zien en te spreken. Dit is mogelijk door het communicatiemiddel videoconferentie. Met dit systeem worden tijd, kosten en het milieu gespaard aangezien er minder naar de gevangenis in Ter Apel gereisd hoeft te worden. Vandaag is de verbinding officieel in gebruik genomen.

De lijnen tussen het Veiligheidshuis Groningen en de gevangenis zijn letterlijk korter geworden. Het Veiligheidshuis Groningen wil dit communicatiemiddel vooral inzetten voor de veelplegeraanpak. Ze werkt hierbij naast de P.I. Ter Apel samen met het Openbaar Ministerie, de reclasseringsorganisaties en andere organisaties van het Veiligheidshuis. Voor de live videoverbinding is zowel in Ter Apel als Groningen een spreekruimte ingericht met beeldschermen, camera’s en geluidsapparatuur.

De gebruikers

De videoconferentie met gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel is vooral bedoeld voor reclasseringsmedewerkers van de Verslavingszorg Noord-Nederland, Reclassering Nederland en het Leger des Heils. Op afstand kunnen ze de meer informele gesprekken voeren via een beveiligde verbinding. Personeel van de PI kan niet meeluisteren met de gesprekken. De gesprekken worden ook niet opgenomen. Reclasseringsmedewerkers kunnen videoconferentie bijvoorbeeld gebruiken om even met een gedetineerde te spreken over de voortgang van zijn detentie of van gedachten te wisselen over de stappen die gezet worden ter voorbereiding op een terugkeer in de samenleving. Gedetineerden zijn niet verplicht om gebruik te maken van videoconferentie. Reclasseringsmedewerkers blijven ook gewoon op bezoek komen in de penitentiaire inrichting voor het voeren van gesprekken met gedetineerden en opstellen van re-integratieplannen.

Bekend middel

Het videoconferentiesysteem is voor de gevangenis in Ter Apel niet nieuw. De inrichting beschikte al over dit systeem, maar maakte er de afgelopen jaren geen gebruik meer van. Toen de P.I. Ter Apel nog een inrichting was voor de bewaring van vreemdelingen werd de beeld- en geluidsverbinding ingezet voor contacten tussen gedetineerde vreemdelingen en de Vreemdelingenpolitie in Amsterdam. De gevangenis is content met het feit dat het systeem voor videoconferentie nieuw leven is ingeblazen.

Veiligheidshuis Groningen

Het Veiligheidshuis Groningen is een samenwerkingsverband tussen verschillende ketenpartners in de provincie Groningen en richt zich op een slagvaardige en persoonsgerichte aanpak rondom plegers en de slachtoffers van criminele activiteiten. Bezoek voor meer informatie de site www.veiligheidshuisgroningen.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven