Vijf inzendingen Divorce Challenge uitgeroepen tot koploper

Delen:

Divorce Challenge

De vijf ‘koplopers’ van de Divorce Challenge zijn gisteren, in aanwezigheid van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) bekendgemaakt. Een expertpanel, onder leiding van emeritus hoogleraar rechtssociologie Nick Huls heeft voor elke van de vier fasen van de vechtscheidingsproblematiek een inzending geselecteerd. Ook heeft het panel een koploper aangewezen die alle fasen omvat. Slechts één jurist schopte het tot koploper.

De Divorce Challenge komt voort uit een motie van de Tweede Kamer. Met deze Challenge worden ideeën verzameld die leiden tot verbetering van de situatie van kinderen in een vechtscheiding. In totaal zijn er 506 inzendingen ingediend. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zal een bijdrage leveren aan het verder uitwerken van de geselecteerde voorstellen.

De eerste koploper werd innovatiemanager Ymke Rinsema, die zich richt op de fase dat het nog ‘goed’ gaat tussen de ouders. Ze wil een digitaal platform (‘Two2tango’) oprichten voor stellen die twijfelen aan hun relatie of de beslissing om te scheiden al hebben gemaakt. Het platform biedt inzicht en overzicht om weloverwogen keuzes te maken.

In de tweede fase (‘De eerste problemen’) won Pieter Stoop (onderwijs). Hij wil een protocol, visie en beleid voor scholen ontwikkelen (op basis van vrijwilligheid) op het gebied van scheidingen, met als doel: begeleiding en advisering van kinderen en ouders. Deze inzending was ook de keuze van het jongerenpanel.

Ypie Terpstra (Raad voor de Kinderbescherming) won met BRAM in de derde fase: ‘een onafwendbare breuk’. Ze wil dat de behandeling bij de rechtbank, het verlenen van hulpverlening en de betrokkenheid van de Raad voor de kinderbescherming beter op elkaar worden afgestemd, om zo te voorkomen dat kinderen de dupe worden van het langdurige scheidingsproces van hun ouders.

Therapeuten Margreet Visser en Justine van Lawick waren de koplopers in fase 4: ‘na de scheiding’. Met hun programma Kinderen uit de knel pleiten ze voor het verder brengen van dit al bestaande kindgericht behandelprogramma voor ouders en kinderen om verdere conflicten te voorkomen.

Maurits Barendrecht (HiiL) was de enige jurist die koploper werd. Hij richtte zich met ‘rechtszorg in plaats van rechtsstrijd bij scheiding’ op de eerste vier fasen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven