Visum

Delen:

Na veel moeite heb ik nu een visum voor een wat langere periode. De eerste periodes gingen we vier weken, kwamen even terug naar Nederland voor een nieuw visum, en gingen dan weer terug. Na veel administratief werk en onderhandelingen achter de schermen heeft men nu een visum voor ons geregeld voor twee keer drie maanden. Dat geeft even rust. Het had wel voeten in de aarde: ik moest al mijn diploma’s overleggen (en ik ben niet gewoon die bij mij te hebben), zoals doctoraal en PhD. Verder moest ik een onderzoeksplan schrijven. En mijn contract met de Universiteit Hamburg, waar ik voor deze klus tijdelijk ben gedetacheerd, diende te worden ingediend. En natuurlijk allerlei formulieren invullen.

Desondanks was het lastig, want ik heb geen dienstverband met de universiteit in China. Maar gelukkig, ik kreeg te langen leste een mooi formulier, de zgn notification, met stempels van het ministerie, voor mijn 2x 3 maanden visum. Dat ingediend bij de ambassade en zo waar, weer een mooi visum en nu voor zes maanden in mijn paspoort. Dat zou anders wel erg gauw volraken als ik zou moeten doorgaan met periodes van 30 dagen.

Over dat F-visum is achteraf wel gedoe. Dat zou niet gelden voor het zijn van co-dean en geen vergunning impliceren om als zodanig te werken. En dus werd er een bezoek aangekondigd van de bevoegde Beijing veiligheidsdienst. En werden mijn paspoort, mijn visa, en mijn registratie bij de politie plotsklaps gecopieerd voor opslag in het systeem. Het bezoek ging net zo gemakkelijk niet door. Het leek met een sisser af te lopen omdat in het contract tussen EU en China staat dat alle personeel vanuit Europa voor dit project legaal in China mag zijn en werkzaamheden mag verrichten in het project. 

Maar dat contract wordt nu uitgelegd als te betekenen dat ik nog wel aan alle visa en andere voorwaarden moet gaan voldoen. De vraag is nu hoe, want mijn contract om hier te werken heeft een duur van zes maanden en voor een work permit is een jaarcontract vereist. Ook moet ik een dienstverband hebben met de universiteit hier, maar ik heb al een dienstverband in Europa. Kortom, op zoek naar een creatieve oplossing, waar iedereen baat bij heeft. En gedurende die tijd is er kennelijk niet al te veel aan de hand.

Hoe kwam het nu dat deze kwestie opeens opspeelde? Een brief van een dierbare collega hier die dit project als buitenlandse inmenging niet zo ziet zitten en op weibo over ons schrijft. Gelukkig steunt de universiteit hier ons wel, en dat is niet onbelangrijk.

Op onze campus is een prachtige tunnel aangelegd. Eerst dachten we dat die voor de aanstaande metro zou zijn. Maar hij bleek voor de onderdoorgang van een straat. Omdat er ook een veilige gelijkvloerse oversteek is gaat niemand de erg diepe tunnel door. Planning is hier ook wel eens iets minder. Bij die oversteek, in wezen de noordelijke poort van de campus, staan twee hokjes voor bewakers. Die zijn er ook in mooie uniformen. Als het koud is zitten ze binnen, bij redelijk weer genieten ze buiten van het zonnetje en bij hitte zitten ze binnen bij de airco. Ze zijn dus een soort weermannetjes. Verder weet ik niet echt wat ze doen. Dat is anders bij de hoofd poort ( de zuid gate). Daar moet soms het hek open worden gedaan, of gaat de slagboom omhoog, voor een auto of de uni bus, die tussen de beide campussen heen en weer pendelt.

Zowel net buiten de campus als ook wel op anders plaatsen net buiten compounds, staat regelmatig een kleine busje, met daarachter op de stoep een enorme  hoeveelheid pakjes. Daar worden pakjes bezorgd die de geadresseerden kunnen afhalen. Pakjes van de familie voor de studenten, of pakjes met Internet bestellingen. Iedereen die ik spreek doet op internet zijn inkopen. Die kun je ook wel in Beijing doen, maar dat kost zoveel tijd en is zoveel gedoe dat Internet de uitkomst is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven