Voorlichtingsfilm voor jongeren over ‘al die rare gedaanten’ in de rechtszaal

Wat gebeurt er nou eigenlijk op een rechtszitting? Jongeren die met het strafrecht worden geconfronteerd weten meestal niet wat hen te wachten staat. Om dat uit te leggen maakte YOPE een korte film, die in de rechtbank Amsterdam werd opgenomen.

Delen:

Still uit de film

“Ik denk dat de grootste aanname over een zitting is dat gewoon iedereen tegen jou is en dat het geen zin heeft om überhaupt je verhaal te doen”, aldus een ervaringsdeskundige in de video.  De makers willen duidelijk maken dat dat juist wél zin heeft. Laat je zien, vertel wat je nodig hebt wordt de jonge kijker aan het eind op het hart gedrukt, want het gaat om jóúw toekomst.

Push-ups

De film is bedoeld om jongeren beter voor te bereiden op een zittingsdag. Begonnen wordt met een kijkje in een wachtcel (waar een jongen zenuwachtig met zijn voet op de grond zit te tikken en vertelt dat hij toen hij er voor een echte strafzaak zat push-ups deed om rustig te blijven). Daarna richt de blik zich op de zittingszaal. “Iedereen kijkt wanneer je de zaal binnenkomt”, luidt het commentaar.

Boze officier

Vervolgens wordt uitgelegd wie al die mensen in “die rare gedaanten, die toga’s” zijn. De kinderrechter, jeugdofficier, advocaat, griffier, en ook de afgevaardigde van de Raad voor Kinderbescherming vertellen allemaal kort iets over hun rol. De officier van justitie legt bijvoorbeeld uit dat het belangrijk is om te weten is dat hij daar staat namens de maatschappij, en dat hij soms wel boos kan overkomen −  maar dat dat “niet betekent dat ík nou per se heel boos ben op jou”.

QR-code

De film is gemaakt door YOPE, de Stichting Young Perspectives, en is mede gefinancierd door het EU Child Justice Friendly en het ministerie van Justitie. YOPE beijvert zich op verschillende manieren voor jongeren die met justitie in aanraking komen.
De organisatie hoopt dat iedere jongere die voor de rechter moet komen de film te zien krijgt. Op haar LinkedIn-pagina laat YOPE weten dat het mooi zou zijn als het zou lukken om hem via een QR-code beschikbaar te maken op de dagvaarding.  

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven