Voorstel Weerwind: beter toezicht op de advocatuur?

In een recent voorstel pleit minister Weerwind voor het aanstellen van een onafhankelijk orgaan, de Landelijke Toezichtautoriteit Advocatuur (LTA), om het toezicht op de advocatuur te verbeteren. Zou dit voorstel het toezicht op de advocatuur bevorderen?

Delen:

foto: Depositphotos

Op dit moment zijn elf lokale dekens verantwoordelijk voor het toezicht op de advocatuur. Weerwind wil dit veranderen en één orgaan, namelijk de Landelijke Toezichtautoriteit Advocatuur, belasten met het toezicht. Dit zou zorgen voor een meer centraal toezicht op de advocatuur en meer onafhankelijkheid. De LTA zou volgens Weerwind moeten gaan bestaan uit drie advocaten die geen nevenfuncties bekleden. Dekens mogen nu namelijk meerdere functies tegelijk vervullen wat belangenverstrengeling tot gevolg zou kunnen hebben. Volgens Weerwind zou het voorstel uniformiteit en efficiëntie bevorderen en zelfs criminele ondermijning  tegengaan ‘zodat een zaak zoals die van de neef van Ridouan Taghi zich niet meer kan herhalen’. 

Kritiek

Ondanks het feit dat de LTA zal worden ondergebracht onder de NovA zal het volgens Weerwind een ‘onafhankelijk’ orgaan zijn. De LTA zal een eigen begroting vaststellen en heeft vergaande bevoegdheden, zoals het uitvaardigen van een bestuurlijke boete. De NOvA zou echter wel verantwoordelijk zijn voor de bekostiging en benoeming van de leden van de LTA blijkt uit het voorstel. In de tweede kamer is er kritiek op het voorstel. Veel Kamerleden zijn sceptisch over de voordelen die de verandering met zich mee zou brengen en zien de meerwaarde van de externe controle niet in. Ook wordt de daadwerkelijke onafhankelijkheid van de Landelijke Toezichtautoriteit Advocatuur sterk in twijfel getrokken.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de rol van de advocaat en het toezicht op de advocatuur, zoals in de zaak Taghi en de problemen bij het notariaat van Pels Rijcken. Het valt nog te bezien of dit voorstel de oplossing is voor dergelijke problematiek. Later dit jaar zal Weerwind met het uiteindelijke wetsvoorstel komen.

Lees het hele voorstel hier: Voorstel Weerwind

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven