Vraag naar advocaten daalt, de tarieven stijgen

Terwijl de vraag naar juridische diensten in het tweede kwartaal van 2020 met 5,9 procent daalde, stegen de tarieven met 5,2 procent. Die opmerkelijke cijfers over de Amerikaanse juridische markt publiceert advocatenconsultant Jaap Bosman op Linkedin.

Delen:

Vraag naar advocaten daalt, de tarieven stijgen
Beeld: Pixabay

Bosman, die partner is bij TGO Consulting, baseert zich op cijfers van Thomson Reuters, waarin de tweede kwartalen van 2019 en 2020 met elkaar worden vergeleken. In dezelfde periode daalde de productiviteit van de juridische dienstverleners met 7,2 procent. Dat is te wijten aan de economische teruggang door de coronacrisis en de onzekerheid als gevolg daarvan.

Bosman schrijft op Linkedin: “Minder vraag en toch gaan de prijzen omhoog. In-house, zitten jullie te slapen?” Hij licht dat aan Mr. als volgt toe: “We zitten in een wereldwijde economische crisis. Veel bedrijven boeken tegenvallende resultaten en zien zich gedwongen op de kosten te bezuinigen. Dat geldt ook voor legal. Veel General Counsel eisen lagere tarieven van hun advocatenkantoren. Weinig succesvol als je naar deze cijfers kijkt.”

Topbeloning

In een reactie schrijft de Spaanse consultant Santiago Gómez Sancha op Linkedin dat hij de dalende vraag in combinatie met de stijgende tarieven niet verrassend vindt. Volgens Gómez Sancha hebben ondernemingen in deze onzekere tijden behoefte aan juridisch advies van topklasse en zijn ze bereid de topadvocaten daarvoor een topbeloning te betalen. Bosman formuleert het zo: “Het gaat om zaken waarmee de cliënt een hoog rendement op investeringen in juridische dienstverlening kan behalen, en waarvoor slechts een beperkt aantal advocaten gekwalificeerd zijn.”

Q2

In een matrix waarin het rendement en het aantal beschikbaar advocaten per rechtsgebied worden gecombineerd laat Bosman zien op welke terreinen ondernemingen als cliënt van de advocatuur veel waar voor hun geld krijgen (bijvoorbeeld beursintroducties, fusies en overnames en de procespraktijk) en op welke terreinen er druk op de prijzen ontstaat (bijvoorbeeld arbeidsrecht en bestuursrecht).

Kans of kosten

Bosman schrijft verder dat in de komende maanden en jaren de meeste bedrijven zullen moeten vechten voor hun bestaan. “Onder dergelijke omstandigheden zullen bedrijven hun uitgaven meestal beperken tot die zaken die hen helpen hun financiële resultaten direct te verbeteren. Als advocaat moet u weten waar u zich bevindt. Het maakt een enorm verschil of u deel uitmaakt van de kans of van de kosten. Als onderdeel van de kans zal er waarschijnlijk weinig of geen prijsdruk zijn.”

Hoge prijsdruk

Als het juridische werk als een deel van de kosten worden beschouwd, kunnen advocaten in kwestie zich beter maar voorbereiden op een paar moeilijke jaren, voorspelt Bosman. “Want er zal minder werk zijn, enorme concurrentie en een hoge prijsdruk.”

Om te voorkomen dat de advocaten in een situatie terechtkomen waarin de prijs enorm onder druk staat, moeten ze beter begrijpen hoe hun cliënten geld verdienen. Bosman: “Alleen als een advocaat een goed begrip heeft van het bedrijfsmodel van de cliënt, kan hij bijdragen aan het bedrijfsresultaat van de cliënt. Advocaten die zich richten op het helpen van hun klanten bij de groei van hun bedrijf, zullen nauwelijks worden beïnvloed door de gevolgen van de economische crisis. Advocaten die zich richten op juridisch-technische details moeten zich voorbereiden op een ‘prijswinter’ en hun bedrijfsmodel dienovereenkomstig aanpassen.”

Deze dynamiek geldt evengoed voor de Nederlandse juridische dienstverleners, stelt Bosman.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven