Vraag naar ervaren paralegals groeit

Delen:

Beeld bij paralegalEen goede paralegal of junior bedrijfsjurist is moeilijk te vinden. Er is steeds meer vraag naar en er is een tekort aan de juiste mensen. Dat zegt de bedrijfsjuridische dienstverlener Legadex.
“Naar onze inschatting is de vraag naar bedrijfsparalegals in Nederland de afgelopen twee jaar verdubbeld,” zegt directeur Hans-Martijn Roos van Legadex. Hij schat dat de vraag is gestegen van 1 à 2 posities per maand naar 2 à 4 per maand.

In vrijwel elke juridische afdeling werkt volgens Roos nu minimaal een paralegal of legal assistant. “Vijf jaar geleden hadden alleen de allergrootste juridische afdelingen bij banken en multinationals een of meer paralegals in dienst.”
Roos noemt de verhouding tussen juristen en paralegals nog steeds scheef: er zijn naar zijn mening per afdeling te weinig paralegals voor een efficiënte aanpak van het werk. Deze gegevens komen uit de dagelijkse praktijk van Legadex en berusten dus op kwalitatief onderzoek en niet op grootschalig kwantitatief onderzoek.

Aanbod groeit langzaam

“Het  aanbod van paralegals groeit langzaam,” vindt Roos. “Daardoor doen bedrijfsjuristen en advocaten noodgedwongen nog te veel paralegalwerk. Dat is niet efficiënt en dus te duur.” Technologie (het gebruik van software) is volgens Legadex een grote katalysator want de tech savvy paralegal is een nog krachtiger oplossing voor veel juridisch werk. “De juiste software maakt juridisch werk transparant, het maakt resultaten meetbaar en beter te rapporteren. De beschikbaarheid van slimme tools voor samenwerking (collaborative software) maakt het voor ervaren juristen bovendien makkelijker om werk aan paralegals over te laten en effectief samen te werken.”
Op een vacature voor een paralegal reageren gemiddeld tussen de 20 en 50 sollicitanten, waarvan minder dan 5 procent voldoet aan het gewenste profiel, zowel qua vooropleiding als op het gebied van werkervaring. Het merendeel van de reacties komt enerzijds van ervaren juristen en anderzijds van ervaren secretaresses zonder juridische opleiding. Dat zijn twee uiteenlopende profielen, die vaak te weinig matchen met rol van paralegal die bedrijven en kantoren voor ogen hebben.

Aantrekkende vraag

De aantrekkende vraag heeft een aantal oorzaken, zegt Legadex. Het is voor bedrijven steeds belangrijker om compliant te zijn, terwijl de hoeveelheid data – met daarin onbekende risico’s – toeneemt. Inzet van een paralegal is dan uitermate geschikt. Hans-Martijn Roos: “Paralegals vergroten de efficiency van de organisatie, zijn goedkoper dan een (ervaren) jurist en kunnen een forse kwaliteitsslag leveren.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven