Vraag naar juristen stabiliseert

Delen:

Het aantal vacatures op de juridische arbeidsmarkt is opnieuw gedaald. De sterkste daling is echter achter de rug, die vond namelijk plaats in de eerste maanden van 2010. Op dit moment lijkt de vraag naar juristen zich min of meer gestabiliseerd te hebben, zo blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de Legal Arbeidsmarkt 2011’ van Yacht.

Het aantal juridische vacatures daalde in september en oktober van dit jaar met gemiddeld 39% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met vorig jaar laten vooral de overheid en zakelijke dienstverlening opnieuw een duidelijke daling zien (respectievelijk 53% en 47%). Ook de industrie en de energie & telecommarkt laten een behoorlijke krimp zien in het aantal vacatures. Een zeer lichte groei is te vinden in de financiële dienstverlening en de zorg.
Joost Duffhues, competence director Legal bij Yacht: “Als we kijken tot begin november zien we duidelijk dat de ingezette daling in het eerste en tweede kwartaal zich voortzet. We zien dat de bezuinigingen bij de overheid een enorme impact blijven hebben op de juridische arbeidsmarkt, daar vervallen veel juridische functies. Ook de malaise in de bouw treft de juridische sector, omdat er aanzienlijk minder ruimtelijke procedures gevolgd hoeven te worden.”

Als je naar de juridische vacatures over de afgelopen twee jaar kijkt, zie je duidelijk dat de sterkste daling heeft plaatsgevonden in de eerste maanden van 2010. Duffhues: “Sinds eind 2010 zien we nu dat de vraag naar juristen juist min of meer stabiel blijft, maar ze ligt al met al toch 25% onder het niveau van 2010. De arbeidsmarkt is als geheel gekrompen. Tot november 2011 zijn er aanzienlijk minder vacatures geweest voor overheidsjuristen (– 45%) en bedrijfsrechtjuristen (– 47%) vergeleken met vorig jaar.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven