Vraag naar rechtsbijstand valt terug

Delen:

De vraag naar gesubsidieerde rechtsbijstand is in 2010 gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds een aantal jaar dat er minder vraag is naar rechtsbijstand. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de Raad voor Rechtsbijstand.

De raad betaalde in 430.000 gevallen mee aan de kosten van een advocaat of mediator. Dat aantal lag in 2009 nog 6000 zaken hoger. Sinds 2000 was met uitzondering van een daling in 2007 een sterke stijging te zien. Rond de millenniumwisseling lag het aantal gesubsidieerde aanvragen nog onder de 300.000.

De raad verklaart de daling onder meer doordat overheid en burgers hun geschillen minder vaak voor de rechter lijken uit te vechten. Overigens verwacht de raad dat de daling doorzet.

Ook wonnen mensen in 2010 minder advies in bij het Juridisch Loket dan in 2009, toen nog een stijging van 20 procent werd geconstateerd. Die toename was vooral toe te schrijven aan de economische crisis, met een forse groei van onder andere het aantal ontslagzaken. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven