Vraag naar vooral overheidsjuristen groeit

Delen:

16 nov Vraag naar overheidsjuristen groeitHet aantal juridische vacatures blijft stijgen. Het derde kwartaal van 2016 laat een stijging zien van tien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2016 van Yacht.

Elk kwartaal worden er ongeveer 2.500 juridische vacatures geplaatst, voornamelijk voor universitaire juristen met drie tot tien jaar werkervaring. Door de matige arbeidsmarkt van de laatste jaren zijn er nog veel afgestudeerde juristen op zoek naar een (eerste) passende functie. Jaarlijks treden er ongeveer zesduizend nieuwe HBO- en WO juristen toe tot de juridische arbeidsmarkt. De concurrentie op de arbeidsmarkt zal de komende jaren groot blijven, verwacht Yacht. Daarbij zal de vraag naar HBO-juristen relatief harder stijgen dan die naar WO-juristen.

In het derde kwartaal van 2016 constateerde Yacht een stijging van het aantal vacatures naar de functies juridisch adviseur, juridisch beleidsmedewerker en legal counsel, en een daling (van 13 procent) van het aantal vacatures naar juristen ondernemingsrecht, contractrecht en aanbestedingsrecht. Het bestuursrecht is in trek: het aantal vacatures jurist omgevingsrecht nam met 29 procent toe. Het aantal vacatures juristen ruimtelijke ordening en vastgoed en juristen bezwaar en beroep bij gemeenten verdubbelde zelfs.

Tot slot ziet Yacht een stijgende lijn in vacatures naar advocaten en advocaat-medewerkers maar een daling van het aantal vacatures in het notariaat met 15 procent. Wel was de vraag naar kandidaat-notarissen in september 12 procent hoger dan die in september vorig jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven