Vragen over stiekem opnemen van advocaat

Delen:

Beeld bij Camera ZoetermeerDe Nederlandse Orde van Advocaten wil opheldering van het gevangeniswezen over camera’s in spreekkamers in de gevangenis van Zoetermeer. De orde zet de stap na een klacht van advocaat Michiel Kuyp, die zegt dat een gesprek met een cliënt stiekem is opgenomen. Dat meldt Omroep West.

‘Wij gaan in gesprek met de Dienst Justitiële Inrichtingen, want een advocaat moet veilig kunnen spreken met zijn cliënt,’ aldus een woordvoerder van de orde tegenover Omroep West. ‘Deze gesprekken zijn vertrouwelijk en mogen niet zomaar aan iedereen doorgespeeld worden.’

Nadat er in 2011 Kamervragen werden gesteld over camera’s in de gevangenis, is er een protocol opgesteld. Daarin staat dat duidelijk vermeld moet worden door een gevangenis of er camera’s hangen. De advocaat kan vervolgens om een andere spreekkamer zonder apparatuurvragen. Is dat niet mogelijk, dan mag een advocaat om bewijs vragen dat de camera uit is.

Het ministerie van Justitie bevestigt tegenover Omroep West dat er afspraken zijn gemaakt over opnames van vertrouwelijke gesprekken. Het is niet de bedoeling dat gesprekken tussen advocaat en gevangenen worden opgenomen, maar dat betekent niet dat het altijd goed gaat, aldus een woordvoerder.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven