Juridisch nieuws

Vreemdelingenkamer RvS verder digitaal open

Foto: Pixabay

Digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken bij de Raad van State is nu geopend voor alle advocaten. Tot voor kort werkte de hoogste bestuursrechter in een pilot samen met een beperkte groep vreemdelingenadvocaten.

De afgelopen maanden heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State samen met een beperkte groep advocaten ervaring opgedaan met digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken van de Vreemdelingenkamer. Die groep is begeleid en de zaken zijn gemonitord – het was nog een pilot. Nu is Mijn Zaak, het digitaal portaal van de Raad van State, opengesteld voor alle advocaten die via de digitale weg beroep in asiel- en bewaringszaken willen instellen.

Digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken is sinds juni 2017 bij de rechtbanken verplicht. Voor hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak geldt deze verplichting nog niet. Advocaten kunnen dus op vrijwillige basis digitaal hoger beroep instellen.

Via het digitaal portaal kunnen advocaten alleen beroepschriften indienen in asiel- en bewaringszaken. Voorlopig hebben alleen advocaten, met behulp van de advocatenpas, toegang tot Mijn Zaak. Particulieren, bedrijven en andere instellingen hebben deze toegang nog niet. De komende jaren breidt de Afdeling bestuursrechtspraak digitaal procederen verder uit, ook voor andere rechtsgebieden binnen het bestuursrecht.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand