Vrees: tekort aan rechters

Delen:

Foto Geert Snoeijer

De komende twee jaar komt de rechtspraak 227 rechters tekort. En de opleiding tot rechters is niet in staat dat aantal vacatures snel op te vullen. Afgezet tegen de 2360 rechters die Nederland telt, is het tekort omvangrijk, schrijft Trouw.

Dat blijkt uit vertrouwelijke verslagen van de vergaderingen van de Raad voor de Rechtspraak en de zeventien presidenten van de rechtbanken en andere rechtsprekende instanties, die in het bezit zijn van Trouw.

Volgens een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak wordt er nog nadrukkelijk gekeken naar de capaciteitsbehoefte. En staat het cijfer dat in de verslagen wordt genoemd niet vast.

Natuurlijk verloop

De Raad en presidenten kwamen eind november bij elkaar De aanwezigen stelden vast dat over 2017 nog 71 rechters uit de opleiding komen. Per saldo betekent dat voor 2017 nog een tekort wordt geraamd van 99 rechters. Voor 2018 is de behoefte aan nieuwe rechters nog groter. Er wordt berekend dat volgend jaar er 128 nieuwe rechters moeten komen. Dat is niet alleen ter vervanging van rechters of opvulling van het natuurlijk verloop, maar ook voor het voldoen aan de professionele standaarden die worden ingevoerd.

De invoering van die standaarden – over bijvoorbeeld de kennis van de rechters, de leesbaarheid van vonnissen en de duur van een proces – gaat gepaard met uitbreiding van de capaciteit. Maar hoe groot die uitbreiding moet zijn, zo stellen Raad en presidenten vast, is nog niet bekend.

Intelligentietoets

De top van de rechtspraak ziet problemen bij de werving, zo blijkt uit de verslagen. De ervaring leert dat in de praktijk te weinig kwalitatief goede kandidaten zich voor het rechterschap melden. Bij sommige rechtbanken halen opvallend veel mensen wel de intelligentietoets en komen vervolgens niet door het voorgesprek. Gelet op het wegvallen van veel kandidaten stellen Raad en presidenten vast dat er meer sollicitanten nodig zijn bij de werving.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven