Vrijheidscolleges over gedachtengoed Hugo de Groot

Om het Hugo de Grootjaar te vieren vinden op 6, 7, 12 en 14 oktober op verschillende locaties, waaronder de Hoge Raad, bijzondere Vrijheidscolleges plaats. Sprekers zijn historicus Herman Pleij, journalist Sheila Sitalsing, songwriter Blaudzun en militair Gijs Tuinman.

Delen:

Foto: Depositphotos

Naast het verhaal over zijn spectaculaire ontsnapping in 1621 in een boekenkist uit Slot Loevestein heeft jurist Hugo de Groot (1583-1645) veel meer nagelaten, zoals zijn gedachtengoed over vrede, vrijheid en recht. Om hierbij stil te staan organiseren de Stichting Vrijheidscolleges en Slot Loevestein samen vier bijzondere Vrijheidscolleges.

Historisch verhaal

Het eerste college wordt op woensdag 6 oktober gehouden door historicus Herman Pleij. In het gebouw van de Hoge Raad aan het Korte Voorhout in Den Haag vertelt hij een historisch verhaal over vrijheid en recht, dat aanvangt in de tijd van Hugo de Groot. Pleij gaat daarbij ook in op de vraag of er in onze huidige samenleving nog iets te merken is van het gedachtengoed van Hugo de Groot.

Zoektocht

Donderdag 7 oktober spreekt Sheila Sitalsing in het museum Prinsenhof in Delft over de vrijheid van meningsuiting. Haar college is een zoektocht naar de grenzen van wat je mag zeggen, vinden en geloven.

Godsdienstvrijheid

Blaudzun geeft op dinsdag 12 oktober een college over godsdienstvrijheid. De artiest en podcastmaker groeide op in een streng religieuze Pinkstergemeente die hij verliet, en vertelt over wat iemand aan religie kan hebben en wat het geloof in de loop van zijn leven voor hem kan betekenen. Ook vertelt hij hoe het is om los van de kerk eigen keuzes te maken.

Oorlogsrecht

Gijs Tuinman, luitenant-kolonel bij de landmacht en docent aan de Hogere Defensie Vorming in Breda, houdt op donderdag 14 oktober een college over oorlogsrecht. Dit Vrijheidscollege vindt plaats in Slot Loevestein in Poederoijen. Tuinman bespreekt hoe het oorlogsrecht zich sinds de tijd van Hugo de Groot heeft ontwikkeld en in hoeverre de militairen van nu nog iets merken van zijn gedachtengoed.

Meer informatie over de Vrijheidscolleges en hoe je ervoor kunt aanmelden vind je hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven