Vrijspraak kan vaker worden herzien

Delen:

Iemand die onherroepelijk is vrijgesproken, kan straks vaker toch opnieuw worden vervolgd als nieuw, zeer belastend bewijs is gevonden. Het moet dan wel gaan om moord, doodslag of zware gewelds- en zedendelicten plus brandstichting met dodelijke afloop.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), waarmee de ministerraad vrijdag akkoord is gegaan. Het is volgens de bewindsman moeilijk te aanvaarden dat er na vrijspraak voor een zwaar misdrijf geen straf meer kan volgen als door technisch onderzoek nieuw bewijs is gevonden. De kans daarop wordt steeds groter, nu de forensische technologie zulke vorderingen maakt.

Voorganger minister Ernst Hirsch Ballin had al een verruimend wetsvoorstel ingediend. Daarin werden al moord en dood door brandstichting meegenomen als zaken waarop na vrijspraak kan worden teruggekomen. De mogelijkheden zijn nu dus nog groter. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven