Vrouwelijke bijstandsjuristen slepen Almere voor de rechter

Delen:

Beeld bij Drie juristes uit AlmereDrie bijstandsgerechtigde vrouwelijke juristen uit Almere stappen naar de rechter. Ze vechten de voorwaarden aan die gemeente heeft opgelegd bij het verplichte werk dat ze moeten doen.

De vrouwen, M. van Amstel, A. Yüksel en A. Mangal, werden geselecteerd voor het ‘talentenprogramma’ van de gemeente om hoogopgeleiden weer aan het werk te krijgen. Ze gingen via bureau JS Consultancy als jurist aan de slag bij de gemeente, voor een maandsalaris van € 1600 euro bruto. Volgens de vrouwen is dat ver beneden het normale salaris voor dat werk. In de Volkskrant van dinsdag 6 oktober zegt Yüksel: “Voor de gemeente was dit lekker makkelijk. Die kan hoogopgeleide, goedkope mensen inzetten om achterstanden weg te werken.”

Na de eerste drie maanden zouden de juristes gaan werken voor € 2100 bruto, maar zo ver kwam het niet omdat hun contract niet werd verlengd. De juristen zeggen dat ze zijn weggepest, maar de gemeente en JS Consultancy beweren dat er onvrede was over hun functioneren en dat de vrouwen negatief gedrag vertoonden.

Professor Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de kwestie symptomatisch voor de verdringing die op de arbeidsmarkt kan ontstaan omdat mensen vanuit de bijstand verplicht aan het werk moeten.

Van Amstel zegt in de Volkskrant: “Ik wil dat uitgesproken wordt dat dit niet mag. Een sociale dienst moet er zijn voor de mensen, en niet andersom. Yüksel en Van Amstel zien een terugkeer naar het gemeentehuis van Almere niet meer gebeuren. Ze willen een schadevergoeding. Mangal wil wel haar baan terug, en eist bovendien excuses.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven