Juridisch nieuws

Vrouwen worden liever toegevoegd notaris

Foto: Pixabay

De vrouwen zijn in opmars binnen het notariaat, en de toename van het aantal toegevoegd notarissen houdt daarmee gelijke tred. Dat blijkt uit cijfers van de notariële beroepsorganisatie KNB, waarover het FD heeft gepubliceerd.

Volgens de KNB is het beroep van notaris langzaam aan het feminiseren. Steeds vaker nemen vrouwen het werk van de mannelijke notaris over, maar wel vaak in loondienst.

Ze zijn dan ‘toegevoegd notaris’, een functie die in 2013 door de KNB is ingevoerd om alternatief te bieden aan kandidaat-notarissen die wel notaris willen worden, maar geen ondernemer willen zijn. Toegevoegd notarissen hebben dezelfde bevoegdheden als de notaris, mogen akten passeren en voor de notaris waarnemen. Alleen blijven ze in loondienst bij de ‘echte’ notaris, de eigenaar van het kantoor die de financiële risico’s van de onderneming draagt.

Beweegredenen

Het aantal toegevoegd notarissen is sinds de invoering van die functie gestegen van veertien naar 150, van wie zeventig procent vrouwen. Ook onder de kandidaat-notarissen en bij de andere ondersteunende diensten zijn vrouwen in de meerderheid.

De KNB heeft geen onderzoek gedaan naar de beweegredenen voor vrouwen om toegevoegd notaris te worden. “Misschien willen ze meer handelingsvrijheid hebben en minder de verantwoordelijkheden van een eigen kantoor,” zegt KNB-woordvoerder Hens Meengs. “Maar dat kan ook iets van de nieuwe generatie zijn. We zien het ook bij jongere mannelijke kandidaten en toegevoegden.” De notaris-ondernemer is in driekwart van de gevallen nog steeds een man.

Sporen verdiend

Anne-Marie Snel is toegevoegd notaris bij Westland Partners. Ze vindt die titel een stuk beter dan de benaming die ze eerst had: die van kandidaat-notaris. “Als kandidaat kun je jarenlang ervaring hebben, misschien wel net zo veel als de notaris,” zegt ze tegen het FD. “En we hebben dezelfde opleidingen gevolgd. Toch denkt de cliënt bij de term ‘kandidaat’ misschien dat je nog in opleiding bent. Terwijl ik mijn sporen wel heb verdiend. Ik doe dit al 25 jaar.”

Snel pleit dan ook voor een systeem dat vergelijkbaar is met de advocatuur, waarin advocaten die geen partner zijn, zichzelf gewoon advocaat mogen noemen.

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures